Обука пилота

 

Центар за обуку пилота SMATSA Ваздухопловне академије (SАА) у Вршцу је један од највећих и најискуснијих центара за обуку пилота у Европи. У последњих 60 година, преко 2000 пилота је завршило обуку у нашој академији, и као успешни пилоти лете за преко 30 светских компанија.

Зашто одабрати обуку у SMATSA Ваздухопловној академији?

1) Репутација

  • Од 1954. године обучили смо више од 2000 пилота који су летели за више од 30 различитих авио компанија.

2) Услови за школовање

  • Поседујемо сопствени аеродром са аеродромским контролним торњем, 1700 квадратних километара ваздушног простора одређеног за школовање и модернизовану флоту од 20 ваздухоплова (Cessna 172S, Cessna 172N и Cessna 310).

3) Вредност

  • Наше дозволе одобрене су од стране Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја - EASA (не захтева се додатна обука) и ми ћемо вас припремити да постанете најбољи пилот по веома повољној цени без скривених трошкова.

 

ИСТОРИЈА

SMATSA Ваздухопловна академија и град Вршац имају дугу и славну традицију школовања пилота.

Први лет у Вршцу је спровео пилот-инжењер Аурел Влаику, који је био за командама авиона и то 11.08.1912. године. Повољни ветрови учинили су да регион Вршца постане оптимална област за једрилице тако да је 1925. године формиран први аеро-клуб „Наша крила“. Са порастом популарности једриличарског спорта дошла су и велика улагања, а прво такво улагање је била изградња првог хангара за смештај ваздухоплова 1934. године.

Након другог светског рата у Вршцу је настављена интензивна обука пилота једриличара. Група под именом „Девети“ отворила је школу једриличарства, а летели су једрилицама које су сами дизајнирали и израдили.

Током ових послератних година укупан, годишњи број сати летења у Вршцу био је већи него укупан број сати у свим другим летачким центрима у Југославији. Због тога је врховна команда Југословенског ратног ваздухопловства прогласила Вршац центром за обуку пилота једриличара. Центар за једриличарство Вршац је 1947. године прешао у надлежност Цивилних ваздухопловних власти Југославије.

Цивилне ваздухопловне власти су 1954. године именовале Вршац за званични Државни ваздухопловни центар. Тада су се пилотима једриличарима придружили падобранци, пилоти ваздухоплова и моделари. Пилоти из Ваздухопловног центра у Вршцу учествовали су на многим такмичењима и донели су кући многе медаље и рекорде.

Југословенски аеротранспорт (ЈАТ) преузело је контролу над Ваздухопловним центром Вршац 1972. године. Са новим називом, ЈАТ Пилотска академија, овај центар је преузео и нову улогу – обуку професионалних саобраћајних пилота. Током следећих 38 година, скоро 2000 пилота из бивше Југославије, Индије, Турске, Либије, Малте и многих других земаља добили су своја крила у ЈАТ Академији.

Од 2010. године Академија се налази у саставу Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо и добија нови назив - SMATSA Ваздухопловна академија (SАА). SMATSA доо је уложила значајна средства у развој академије, а посебно у унапређење њене флоте и инфраструктуре како би их подигла на ниво који одговара потребама и очекивањима данашњих амбициозних пилота.

 

ЛОКАЦИЈА

Вршац, један од најстаријих градова банатске регије, налази се на југоисточном рубу Панонске низије, на удаљености од око 80 километара североисточно од Београда. У својој дугој историји у обуци пилота, општина Вршац пружа гостопримство студентима из других земаља више од 40 година. Академија је успоставила блиску сарадњу са локалним органима власти како би се обезбедили безбедност и сигурност свих њених студената.

Комплекс SАА је смештен на Аеродрому Вршац, који је 4 километра удаљен од центра града.

Карактеристике комплекса у Вршцу су јединствене, што их чини недостижним од стране конкурентских пружалаца обуке.

 

Аеродром

SАА поседује Аеродром Вршац, који има три писте – 1000 метара дугачку бетонску писту и две травнате писте, дужине 800, односно 600 метара. Травнате писте се користе у раним фазама обуке како би се обезбедила помоћ студентима у њиховим првим полетањима и слетањима. Временом, у складу са побољшањем њихових вештина, студенти почињу да користе бетонску писту у својој обуци.

 

Ваздушни простор

Аеродром Вршац има на располагању 1700 квадратних километара ваздушног простора који се користи искључиво за школовање пилота. Ово омогућава SАА неометано извођење летачке обуке у најбезбеднијем могућем окружењу, без могућности ометања од стране другог саобраћаја. На Аеродрому Вршац и у његовој близини налазе се следећа навигациона средства на располагању у току обуке: NDB, VDF, VOR и DME. Аеродром се налази близу београдског међународног аеродрома, где се могу спроводити софистициране фазе обуке.

 

Аеродромски контролни торањ

Аеродром Вршац се налази у контролисаном ваздушном простору који је у надлежности службе аеродромске контроле летења (аеродромског контролног торња) смештене на аеродрому. Ово омогућава студентима да, од првог дана обуке, науче како да комуницирају са контролорима летења и припрема их за стварни свет.

 

Остали капацитети

У аеродромском контролном торњу се налази Аеродромски пријавни биро који пружа метеоролошке услуге двадесет четири сата, седам дана у недељи.

Академија поседује потпуно ново возило хитне помоћи, као и ватрогасно и „follow me” возило.

 

Смештај

SAA је развила партнерство са Хотелом „Србија” у Вршцу у циљу обезбеђивања смештајних капацитета за своје будуће студенте. Све додатне информације о хотелу „Србија” могу се пронаћи на њиховом вебсајту: www.hotelsrbija.rs. Постоје четири могуће опције: само смештај, смештај са доручком, полу-пансион (доручак и вечера) и пун пансион. Молимо вас да нас контактирате ради добијања информација о тренутним ценама.

 

ФЛОТА

SMATSA Ваздухопловна академија је недавно инвестирала у осавремењивање своје флоте која се састоји из:

Cessna 172S

Број ваздухоплова у флоти: 8

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 122 чвора

 

Cessna 172N

Број ваздухоплова у флоти: 10

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 122 чвора

 

Cessna 310T

Број ваздухоплова у флоти: 2

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 191 чвор

 

Alsim Alx FNPT II симулатор

Број симулатора у флоти: 1

Број седишта: 2

 

ОВЛАШЋЕЊА

SMATSA Ваздухопловна академија је овлашћена од стране Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије (ДЦВ) за спровођење и организовање обуке у складу са JAR-FCL 1.

Дозволе које издаје Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије су еквивалентне дозволама издатим од стране било које друге овлашћене пилотске академије у Европи.

 

Почетак странице