05.07.2018


"Nastavljamo da pravimo dobre vesti”

Multimedijalna izložba infrastrukture Srbije u organizaciji Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture

 

Prva multimedijalna izložba infrastrukture Srbije otvorena je 02. jula 2018. godine u zgradi Glavne železničke stanice u Savskoj ulici.

Ova nesvakidašnja izložba koja nosi naziv “Nastavljamo da pravimo dobre vesti”, organizovana je povodom obeležavanja prve godine rada Vlade RS. Izložbu je otvorila ministarka Zorana Mihajlović.

Na svečanom otvaranju posetiocima se obratila i kadetkinja SMATSA Vazduhoplovne akademije u Vršcu Nina Nikitin, praunuka Viktora Nikitina, jednog od prva tri pilota "Aeroputa" iz kojeg su kasnije nastali Jat i Er Srbija.

“Bila sam i u Australiji, prošla Evropu, ali sam uvek želela da se vratim kući u Srbiju, i da ovde postanem pilot. I vratila sam se, i učim u jednoj od najboljih pilotskih akademija, u kojoj rade sjajni ljudi i veliki stručnjaci, i to je najbolji dokaz da je naše vazduhoplovstvo uveliko deo Evrope i sveta“ - rekla je ona. Nina je ovom prilikom uručila maketu aviona ministarki Mihajlović.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnik Beograda, kao i brojni gosti i posetioci. Svi oni imali su priliku da se tokom trajanja izložbe podsete svega što je postignuto u oblasti saobraćaja, infrastrukture i građevine.

Svoje postavke imale su Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, Putevi Srbije, Koridori, Er Srbija, Beograd na vodi, Geodetski zavod, kao i sva preduzeća koja rade u okviru ovog ministarstva.

Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zadovoljstvo je što je bila deo jedne ovakve izložbe, jer je imala priliku da građanima približi način rada i realizacije projekata ove kompanije.

Tokom tri dana posetiocima je omogućeno da vide opremu koju koriste preduzeća u vazdušnom saobraćaju. Posebnu pažnju privlačili su piloti, makete aviona, komunikacija kontrolora letenja sa posadom aviona koji su u vazduhu.

Imali su priliku da vide Titov “Plavi voz”, kao i najsavremenije vozove naše železnice. Zatim mehanizaciju za pravljenje puteva, valjke, bagere, brze punjače za električne automobile, dronove, čamce, kutak za naše najmlađe posetioce.

Tokom trajanja izložbe biletarnice su bile pretvorene u šaltere institucija i javnih preduzeća, a njihovi zaposleni su se predstavili u karakterističnim uniformama pilota, kontrolora, zelezničara, putara, stjuardesa, šefova lučkih kapetanija.