NOTAM и претполетни информативни билтен (PIB)

NOTAM је порука која се дистрибуира путем телекомуникација, а која садржи информације о успостављању, стању или измени било ког ваздухопловног уређаја, службе, поступка или опасности, чије је благовремено познавање значајно за особље које учествује у припреми и реализацији лета.

Текст сваког NOTAM-а садржи информације дате оним редоследом који је приказан у ICAO NOTAM обрасцу, а састављен је од ознака, тј. стандардизованих скраћеница које су додељене ICAO NOTAM коду уз допуну ICAO скраћеница, индикатора, идентификатора, ознака, позивних знакова, фреквенција, цифара и отвореног текста.

NOTAM-и се дистрибуирају у четири серије означене словима А, C, М и S.

Серија А – садржи обавештења од значаја за обављање међународног цивилног ваздушног саобраћаја, објављује се на енглеском језику, а има међународну и домаћу дистрибуцију.

Серија C – садржи обавештења од значаја за обављање цивилног ваздушног саобраћаја у Републици Србији и у Црној Гори објављује се на српском/црногорском језику и има дистрибуцију само у Републици Србији и у Црној Гори.

Серија М – садржи обавештења од значаја за војни ваздушни саобраћај у Републици Србији и дистрибуира се само особљу укљученом у војне летачке операције.

Серија S – (SNOWTAM) је посебна серија NOTAM, дата у стандардном формату извештаја о стању површина, којом се обавештава о постојању или престанку опасних услова услед снега, леда, лапавице, мраза, воде која се задржава или воде помешане са снегом, лапавицом, ледом или мразом на површинама за кретање ваздухоплова. Почетком зимског периода NOTAM-и серије S, за сваки аеродром за који се објављују SNOWTAM-и, добијају серијски број који почиње са 0001. Детаљни подаци се дају у плану чишћења снега у AIP-у у делу Аеродроми (AD).

Захтев за NOTAM може поднети меродаван извор података слањем попуњеног обрасца Захтев за објављивање NOTAM-а, директно на контакт податке Међународног NOTAM бироа Београд (NOF Београд).

Претполетни информативни билтен (PIB, Pre-flight Information Bulletin) је преглед оперативно значајних NOTAM-а на снази, припремљен непосредно пред лет. У ATS пријавним бироима (ARO, ATS Reporting Office) је могуће преузети следеће типове PIB-а:

  • аеродромски PIB;
  • обласни PIB;
  • рутни PIB; и
  • ускорутни PIB.

 

У АRO-има на аеродромима БЕОГРАД/Никола Тесла, КРАЉЕВО/Морава, НИШ/Константин Велики, ПОДГОРИЦА, ТИВАТ и ВРШАЦ је могуће, посредством EAD-а (Европске базе AIS података), добити PIB-ове са NOTAM-има из целог света. Помоћу EAD апликације корисницима су на располагању PIB-ови који се израђују на основу поднетог плана лета.

Путем овог интернет сајта може се приступити Дневним листама важећих NOTAM серије А и серије C  које су информативног карактера и нису за оперативну употребу. За додатне информације о NOTAM-има, посетити страницу NOTAM.

Инфо центар SMATSA

24мај

Састанак SMATSA и DHMI, Истанбул

  24. маја ове године директор SMATSA, Предраг…

Детаљније

18април

SMATSA доо унапредила систем надзора у ваздушном простору имплементацијом минималне норме хоризонталног раздвајања ваздухоплова од 3 наутичке миље

Од 18.04.2024. године Контрола летења Србије и Црне…

Детаљније

04април

CPDLC – Controller Pilot Data Link Communications

Од 22. фебруара 2024 године SMATSA доо придружила…

Детаљније

04април

SMATSA користи најмодернији АТМ систем у Европи

Од децембра 2023 године SMATSA доо користи софтверске…

Детаљније

22март

21. март 2024. године историјски тренутак за SMATSA

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA пустила…

Детаљније

17јануар

Konkurs VŠSS Vazduhoplovne akademije za upis na studijski program kontrola letenja

Obaveštavamo sve zainteresovane kandidate da je Visoka škola…

Детаљније

05децембар

Позив за достављање пријава КЛ кандидата

Да ли желите да постанете Контролор летења?  …

Детаљније

16октобар

Јачање сарадње провајдера у региону – потписан Споразум о сарадњи SMATSA са BHANSA

У Мостару је 10. октобра 2023. године одржан…

Детаљније

23јун

Продужен рок за пријаву на Конкурс за пријем 12 (дванаест) кандидата на обуку ради стицања дозволе контролора летења и овлашћења ACS Београд

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДУЖЕЊУ РОКА ПРИЈЕМА ПРИЈАВА КАНДИДАТА НА…

Детаљније

02јун

Радна посета SMATSA и обилазак новог контролног торња

У петак 02.6.2023. године директор Контроле летења Србије…

Детаљније