Обука пилота

SMATSA Ваздухопловна академија (SAA) је једна од највећих и најпознатијих академија за обуку пилота у Европи. Испуни твој сан и постани пилот похађањем наставе у SMATSA Ваздухопловној академији!

 

Зашто одабрати обуку баш у SMATSA Ваздухопловној академији?

1) Репутација

Од 1954. године обучили смо више од 2500 пилота који су летели за више од 30 различитих авио компанија.

2) Услови за школовање

Поседујемо сопствени аеродром са аеродромским контролним торњем, 1700 квадратних километара ваздушног простора одређеног за школовање и модернизовану флоту од 20 ваздухоплова (Cessna 172S, Cessna 172N и Cessna 310).

3) Вредност

Ми ћемо вас припремити да постанете најбољи пилоти по веома повољној цени без скривених трошкова или изненађења.

 

ИСТОРИЈА

SMATSA Ваздухопловна академија и град Вршац имају дугу и славну традицију школовања пилота.

Први лет у Вршцу је спровео пилот-инжењер Аурел Влајку, који је био за командама авиона и то 11.08.1912. године. Повољни ветрови учинили су да регион Вршца постане оптимална област за једрилице тако да је 1925. године формиран први аеро-клуб „Наша крила“. Са порастом популарности једриличарског спорта дошла су и велика улагања, а прво такво улагање је била изградња првог хангара за смештај ваздухоплова 1934. године.

 

Након другог светског рата у Вршцу је настављена интензивна обука пилота једриличара. Група под именом „Девети“ отворила је школу једриличарства, а летели су једрилицама које су сами дизајнирали и израдили.

Током ових послератних година укупан, годишњи број сати летења у Вршцу био је већи него укупан број сати у свим другим летачким центрима у Југославији. Због тога је врховна команда Југословенског ратног ваздухопловства прогласила Вршац центром за обуку пилота једриличара. Центар за једриличарство Вршац је 1947. године прешао у надлежност Цивилних ваздухопловних власти Југославије.

Цивилне ваздухопловне власти су 1954. године именовале Вршац за званични Државни ваздухопловни центар. Тада су се пилотима једриличарима придружили падобранци, пилоти ваздухоплова и моделари. Пилоти из Ваздухопловног центра у Вршцу учествовали су на многим такмичењима и донели су кући многе медаље и рекорде.

ЈАТ – Југословенска ваздухопловна компанија преузела је контролу над Ваздухопловним центром Вршац 1972. године. Са новим називом, ЈАТ Летачка академија, овај центар је преузео и нову улогу – обуку професионалних саобраћајних пилота. Током следећих 38 година, преко 2000 пилота из бивше Југославије, Индије, Турске, Либије, Анголе, Малте и многих других земаља добили су своја крила у ЈАТ Академији.

Од 2010. године Академија се налази у саставу Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд (SMATSA доо) и добија нови назив – SMATSA Ваздухопловна академија (SAA). SMATSA доо је уложила значајна средства у развој академије, а посебно у унапређење њене флоте и инфраструктуре како би их подигла на ниво који одговара потребама и очекивањима данашњих амбициозних пилота.

 

ЛОКАЦИЈА

Вршац, један од најстаријих градова банатске регије, налази се на југоисточном рубу Панонске низије, на удаљености од око 80 километара североисточно од Београда. У својој дугој историји у обуци пилота, општина Вршац пружа гостопримство студентима из других земаља више од 40 година. Академија је успоставила блиску сарадњу са локалним органима власти како би се обезбедили безбедност и сигурност свих њених студената.

SAA је смештена на Аеродрому Вршац, који је 4 километра удаљен од центра града.

Карактеристике SAA у Вршцу су јединствене, што је чини недостижним од стране конкурентских пружалаца обуке.

 

ОСОБЉЕ И КАПАЦИТЕТИ

SAA има 40 запослених радника, посвећених свом послу и авијацији. Квалификовани инструктори теоријске обуке, искусни инструктори летења, ваздухопловни механичари и административно особље обезбеђују сјајно окружење за обуку и рад. Поменута атмосфера је такође додатно употпуњена пријатним окружењем. SAA поседује комплетно реновирану управну зграду која се користи за теоријску обуку, са модерним наместајем, smart таблама и пројекторима. Постоји и посебна учионица намењена обуци за радиотелефонију, као и CBT обуку и тестирање. Зграда летачке оперативе, симулатор и собе за briefing се налазе на аеродрому.

 

Аеродром

SAA поседује Аеродром Вршац, који има три писте – 1000 метара дугачку бетонску писту и две травнате писте, дужине 800, односно 600 метара. Травнате писте се користе у раним фазама обуке како би се обезбедила помоћ студентима у њиховим првим полетањима и слетањима. Временом, у складу са побољшањем њихових вештина, студенти почињу да користе бетонску писту у својој обуци. Поменута бетонска писта је опремљена PAPI светлима у оба правца, као и светлима за ноћно летење. Аеродром је заштићен жичаном оградом како би се спречио улазак животиња на писте и рулне стазе, као и могући инциденти. Аеродром Вршац је опремљен следећим радио навигацијским средствима: NDB, VDF, D-VOR/DME.

 

Ваздушни простор

Аеродром Вршац има на располагању 1700 квадратних километара ваздушног простора који се користи искључиво за школовање пилота. Ово омогућава SAA неометано извођење летачке обуке у најбезбеднијем могућем окружењу, без могућности ометања од стране другог саобраћаја. Аеродром се налази близу београдског међународног аеродрома, где се могу спроводити софистициране фазе обуке.

 

Аеродромски контролни торањ

Аеродром Вршац се налази у контролисаном ваздушном простору који је у надлежности службе аеродромске контроле летења (аеродромског контролног торња) смештене на аеродрому. Ово омогућава студентима да, од првог дана обуке, науче како да комуницирају са контролорима летења и припрема их за стварни свет.

 

Остали капацитети

У аеродромском контролном торњу се налази Аеродромски пријавни биро који пружа метеоролошке услуге двадесет четири сата, седам дана у недељи.

Академија поседује потпуно ново возило хитне помоћи, као и ватрогасно и „follow me” возило.

 

Смештај

SAA је развила партнерство са Хотелом „Србија” у Вршцу у циљу обезбеђивања смештајних капацитета за своје будуће студенте. Све додатне информације о хотелу „Србија” могу се пронаћи на њиховом вебсајту: www.hotelsrbija.rs. Постоје четири могуће опције: само смештај, смештај са доручком, полу-пансион (доручак и вечера) и пун пансион. Молимо вас да нас контактирате ради добијања информација о тренутним ценама.

 

ФЛОТА

SMATSA Ваздухопловна академија је недавно инвестирала у осавремењивање своје флоте која се састоји из:

 

  • Cessna 172S

Број ваздухоплова у флоти: 8

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 122 чвора

 

  • Cessna 172N

Број ваздухоплова у флоти: 10

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 122 чвора

 

  • Cessna 310T

Број ваздухоплова у флоти: 2

Број седишта: 4

Брзина крстарења: 191 чвор

 

  • Alsim Alx FNPT II симулатор

Број симулатора у флоти: 1

Број седишта: 2

 

ОВЛАШЋЕЊА

SMATSA Ваздухопловна академија је овлашћена од стране Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије (ДЦВ) за спровођење и организовање обуке.

Кликните овде ради отварања нашег званичног сертификата који је издао ДЦВ Републике Србије.

Дозволе које издаје Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије су еквивалентне дозволама издатим од стране било које друге овлашћене пилотске академије у Европи.

Инфо центар SMATSA

25септембар

Нови контролни торањ SMATSA

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаиловић обишла…

Детаљније

25септембар

Конкурс за упис нове класе студената на SAA

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA Ваздухопловна…

Детаљније

25септембар

Оглас за продају комерцијалног отпада

Оглас за продају комерцијалног отпада

Детаљније

25септембар

Утицај COVID-19 пандемије на ваздушни саобраћај

Пандемија вируса COVID-19 довела је до смањења обима…

Детаљније

25септембар

Оглас за продају комерцијалног отпада

ИЗМЕНА ОГЛАСА ЗА ПРОДАЈУ КОМЕРЦИЈАЛНОГ ОТПАДА Свим заинтересованим…

Детаљније

07фебруар

Успешне пословне перформансе

„Видим да започињете рад на новом торњу на…

Детаљније

07фебруар

Конкурс за радна места SAA

Детаљније

29јануар

Упис нове класе студената на SАА у Вршцу

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA Ваздухопловна…

Детаљније

24децембар

Анекс зграде ЦКЛ и нови контролни торањ на аеродрому Никола Тесла

У згради Владе Републике Србије данас је потписан…

Детаљније

09децембар

Директор SMATSA Предраг Јовановић на састанку Gate One платформе

09.-10. децембар 2019 - Директори 13 пружалаца услуга у…

Детаљније