Obuka pilota

SMATSA Vazduhoplovna akademija (SAA) je jedna od najvećih i najpoznatijih akademija za obuku pilota u Evropi. Ispuni tvoj san i postani pilot pohađanjem nastave u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji!

 

Zašto odabrati obuku baš u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji?

1) Reputacija

Od 1954. godine obučili smo više od 2500 pilota koji su leteli za više od 30 različitih avio kompanija.

2) Uslovi za školovanje

Posedujemo sopstveni aerodrom sa aerodromskim kontrolnim tornjem, 1700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora određenog za školovanje i modernizovanu flotu od 20 vazduhoplova (Cessna 172S, Cessna 172N i Cessna 310).

3) Vrednost

Mi ćemo vas pripremiti da postanete najbolji piloti po veoma povoljnoj ceni bez skrivenih troškova ili iznenađenja.

 

ISTORIJA

SMATSA Vazduhoplovna akademija i grad Vršac imaju dugu i slavnu tradiciju školovanja pilota.

Prvi let u Vršcu je sproveo pilot-inženjer Aurel Vlajku, koji je bio za komandama aviona i to 11.08.1912. godine. Povoljni vetrovi učinili su da region Vršca postane optimalna oblast za jedrilice tako da je 1925. godine formiran prvi aero-klub „Naša krila“. Sa porastom popularnosti jedriličarskog sporta došla su i velika ulaganja, a prvo takvo ulaganje je bila izgradnja prvog hangara za smeštaj vazduhoplova 1934. godine.

 

Nakon drugog svetskog rata u Vršcu je nastavljena intenzivna obuka pilota jedriličara. Grupa pod imenom „Deveti“ otvorila je školu jedriličarstva, a leteli su jedrilicama koje su sami dizajnirali i izradili.

Tokom ovih posleratnih godina ukupan, godišnji broj sati letenja u Vršcu bio je veći nego ukupan broj sati u svim drugim letačkim centrima u Jugoslaviji. Zbog toga je vrhovna komanda Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva proglasila Vršac centrom za obuku pilota jedriličara. Centar za jedriličarstvo Vršac je 1947. godine prešao u nadležnost Civilnih vazduhoplovnih vlasti Jugoslavije.

Civilne vazduhoplovne vlasti su 1954. godine imenovale Vršac za zvanični Državni vazduhoplovni centar. Tada su se pilotima jedriličarima pridružili padobranci, piloti vazduhoplova i modelari. Piloti iz Vazduhoplovnog centra u Vršcu učestvovali su na mnogim takmičenjima i doneli su kući mnoge medalje i rekorde.

JAT – Jugoslovenska vazduhoplovna kompanija preuzela je kontrolu nad Vazduhoplovnim centrom Vršac 1972. godine. Sa novim nazivom, JAT Letačka akademija, ovaj centar je preuzeo i novu ulogu – obuku profesionalnih saobraćajnih pilota. Tokom sledećih 38 godina, preko 2000 pilota iz bivše Jugoslavije, Indije, Turske, Libije, Angole, Malte i mnogih drugih zemalja dobili su svoja krila u JAT Akademiji.

Od 2010. godine Akademija se nalazi u sastavu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd (SMATSA doo) i dobija novi naziv – SMATSA Vazduhoplovna akademija (SAA). SMATSA doo je uložila značajna sredstva u razvoj akademije, a posebno u unapređenje njene flote i infrastrukture kako bi ih podigla na nivo koji odgovara potrebama i očekivanjima današnjih ambicioznih pilota.

 

LOKACIJA

Vršac, jedan od najstarijih gradova banatske regije, nalazi se na jugoistočnom rubu Panonske nizije, na udaljenosti od oko 80 kilometara severoistočno od Beograda. U svojoj dugoj istoriji u obuci pilota, opština Vršac pruža gostoprimstvo studentima iz drugih zemalja više od 40 godina. Akademija je uspostavila blisku saradnju sa lokalnim organima vlasti kako bi se obezbedili bezbednost i sigurnost svih njenih studenata.

SAA je smeštena na Aerodromu Vršac, koji je 4 kilometra udaljen od centra grada.

Karakteristike SAA u Vršcu su jedinstvene, što je čini nedostižnim od strane konkurentskih pružalaca obuke.

 

OSOBLJE I KAPACITETI

SAA ima 40 zaposlenih radnika, posvećenih svom poslu i avijaciji. Kvalifikovani instruktori teorijske obuke, iskusni instruktori letenja, vazduhoplovni mehaničari i administrativno osoblje obezbeđuju sjajno okruženje za obuku i rad. Pomenuta atmosfera je takođe dodatno upotpunjena prijatnim okruženjem. SAA poseduje kompletno renoviranu upravnu zgradu koja se koristi za teorijsku obuku, sa modernim namestajem, smart tablama i projektorima. Postoji i posebna učionica namenjena obuci za radiotelefoniju, kao i CBT obuku i testiranje. Zgrada letačke operative, simulator i sobe za briefing se nalaze na aerodromu.

 

Aerodrom

SAA poseduje Aerodrom Vršac, koji ima tri piste – 1000 metara dugačku betonsku pistu i dve travnate piste, dužine 800, odnosno 600 metara. Travnate piste se koriste u ranim fazama obuke kako bi se obezbedila pomoć studentima u njihovim prvim poletanjima i sletanjima. Vremenom, u skladu sa poboljšanjem njihovih veština, studenti počinju da koriste betonsku pistu u svojoj obuci. Pomenuta betonska pista je opremljena PAPI svetlima u oba pravca, kao i svetlima za noćno letenje. Aerodrom je zaštićen žičanom ogradom kako bi se sprečio ulazak životinja na piste i rulne staze, kao i mogući incidenti. Aerodrom Vršac je opremljen sledećim radio navigacijskim sredstvima: NDB, VDF, D-VOR/DME.

 

Vazdušni prostor

Aerodrom Vršac ima na raspolaganju 1700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora koji se koristi isključivo za školovanje pilota. Ovo omogućava SAA neometano izvođenje letačke obuke u najbezbednijem mogućem okruženju, bez mogućnosti ometanja od strane drugog saobraćaja. Aerodrom se nalazi blizu beogradskog međunarodnog aerodroma, gde se mogu sprovoditi sofisticirane faze obuke.

 

Aerodromski kontrolni toranj

Aerodrom Vršac se nalazi u kontrolisanom vazdušnom prostoru koji je u nadležnosti službe aerodromske kontrole letenja (aerodromskog kontrolnog tornja) smeštene na aerodromu. Ovo omogućava studentima da, od prvog dana obuke, nauče kako da komuniciraju sa kontrolorima letenja i priprema ih za stvarni svet.

 

Ostali kapaciteti

U aerodromskom kontrolnom tornju se nalazi Aerodromski prijavni biro koji pruža meteorološke usluge dvadeset četiri sata, sedam dana u nedelji.

Akademija poseduje potpuno novo vozilo hitne pomoći, kao i vatrogasno i „follow me” vozilo.

 

Smeštaj

SAA je razvila partnerstvo sa Hotelom „Srbija” u Vršcu u cilju obezbeđivanja smeštajnih kapaciteta za svoje buduće studente. Sve dodatne informacije o hotelu „Srbija” mogu se pronaći na njihovom vebsajtu: www.hotelsrbija.rs. Postoje četiri moguće opcije: samo smeštaj, smeštaj sa doručkom, polu-pansion (doručak i večera) i pun pansion. Molimo vas da nas kontaktirate radi dobijanja informacija o trenutnim cenama.

 

FLOTA

SMATSA Vazduhoplovna akademija je nedavno investirala u osavremenjivanje svoje flote koja se sastoji iz:

 

  • Cessna 172S

Broj vazduhoplova u floti: 8

Broj sedišta: 4

Brzina krstarenja: 122 čvora

 

  • Cessna 172N

Broj vazduhoplova u floti: 10

Broj sedišta: 4

Brzina krstarenja: 122 čvora

 

  • Cessna 310T

Broj vazduhoplova u floti: 2

Broj sedišta: 4

Brzina krstarenja: 191 čvor

 

  • Alsim Alx FNPT II simulator

Broj simulatora u floti: 1

Broj sedišta: 2

 

OVLAŠĆENJA

SMATSA Vazduhoplovna akademija je ovlašćena od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) za sprovođenje i organizovanje obuke.

Kliknite ovde radi otvaranja našeg zvaničnog sertifikata koji je izdao DCV Republike Srbije.

Dozvole koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije su ekvivalentne dozvolama izdatim od strane bilo koje druge ovlašćene pilotske akademije u Evropi.

Info centar SMATSA

21maj

Vazduhoplovna akademija u Vršcu postala deo sistema formalnog obrazovanja

Ugovor o prenosu imovine Vazduhoplovne akademije u Vršcu…

Detaljnije

27april

Oglas za prodaju komercijalnog otpada

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo…

Detaljnije

09februar

Konkurs za upis nove klase studenata na SAA

    Kontrola letenja Srbije i Crne Gore…

Detaljnije

25septembar

Novi kontrolni toranj SMATSA

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihailović obišla…

Detaljnije

25septembar

Konkurs za upis nove klase studenata na SAA

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Vazduhoplovna…

Detaljnije

25septembar

Oglas za prodaju komercijalnog otpada

Oglas za prodaju komercijalnog otpada

Detaljnije

25septembar

Uticaj COVID-19 pandemije na vazdušni saobraćaj

Pandemija virusa COVID-19 dovela je do smanjenja obima…

Detaljnije

25septembar

Oglas za prodaju komercijalnog otpada

IZMENA OGLASA ZA PRODAJU KOMERCIJALNOG OTPADA Svim zainteresovanim…

Detaljnije

07februar

Uspešne poslovne performanse

„Vidim da započinjete rad na novom tornju na…

Detaljnije

07februar

Konkurs za radna mesta SAA

Detaljnije