Шеста гимназија обележила Дан девојчица

Деца посетила ЦКЛ Београд и SMATSA Ваздухопловну академију у Вршцу

Шеста гимназија обележила Дан девојчица

26.04.2018

У оквиру Међународне манифестације „Дан девојчица“, који се традиционално обележава последњег четвртка у априлу, а сходно самом циљу манифестације да се девојчице оснаже да се приликом одабира својих професија и будућих каријера руководе личним интересовањима, способностима и талентима, а не стереотипном поделом на „мушка“ и „женска“ занимања, Шеста београдска гимназија, организовала је 26. априла две посете: Контроли летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд и Факултету организационих наука у Београду.

У посетаи  Контроли летења Србије и Црне Горе учествовало је 12 девојчица у пратњи наставнице Сузане Лазовић, Мирјане Васиљевић контролора летења и Мирјане Јефтенић представнице ГИЗ-а.

У оквиру ове посете ученице су биле гошће SMATSA Ваздухопловне Академије у Вршцу и Контроле летења на Аеродрому Београд.

Ток посете и утисци из Вршца: Обилазак школског простора, хангара за авионе, аеродрома, упознавање са условима школовања на Академији, обуком за пилоте, специфичностима занимања – пилот (као и да сада обуку за пилоте завршавају и жене, наравно у малом броју…) у пратњи наставника и инструктора за обуку. Ученице су се опробале на Симулатору за обуку пилота и то је на њих оставило посебан утисак, („возити авион“ које узбуђење….)

Контрола летења  у Београду: Обилазак Центра за обуку контролора летења, упознавање са условима школовања за контролоре летења, опробале се на Симулатору за обуку аеродромског контролора летења у пратњи расположених инструктора и контролора летења, који су са њима поделили своја искуства и професионална знања. Онда је уследио улазак у салу Обласне контроле летења, где су контролори летења радили свој свакодневни посао, раздвајали авионе на небу изнад нас. Реални сусрет са свим изазовима овог занимања…које искуство!

Утисци деце:

„Дочекали су нас и испратили као изузетно важне и битне госте, расположени руководиоци Ваздухопловне академије и Центра за обуку контроле летења… Инструктори и наставници – осмех на лицу док нам се обраћају, причају о свом послу, мото који су поделили са нама „Све се може кад се хоће и воли“, задовољство послом који обављају, позитивна енергија, тимски дух, стресно, одговорност велика,… предивно искуство које ћемо поделити.“

Утисци професорки: „Дан девојчица је испунио очекивања свих учесника, оних пред којима су каријерне одлуке и оних који су своја каријерна  искуства несебично поделили са младим дамама“.

Дан девојчица реализован је и ове године уз подршку Немачке развојне сарадње кроз пројекте које реализује ГИЗ, „Подстицање запошљавања младих“ и „Реформа средњег стручног образовања“. Партнери у организацији ове манифестације су Удружење пословних жена Србије и Центар „Инвентива“.

Извор: http://zvezdara.rs/sesta-gimnazija-obelezila-dan-devojcica/

 

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image