Ваздухопловна академија у Вршцу постала део система формалног образовања

Ваздухопловна академија у Вршцу постала део система формалног образовања

Ваздухопловна академија у Вршцу постала део система формалног образовања

21.05.2021

Уговор о преносу имовине Ваздухопловне академије у Вршцу на Републику Србију потписан је у Вршцу, чиме је овај центар за обуке постао део система формалног образовања.

Потписивањем уговора, овај центар за обуке постаће Ваздухопловни тренинг центар за средње и високо дуално образовање, и уз Ваздухопловну академију у Београду и Високу школу струковних студија ваздухопловне академије у Београду, обезбеђују се услови за образовање кадра за ваздухопловство и авиоиндустрију.

Уговор су потписали директор SMATSА doo Предраг Јовановић, директор Ваздухопловне академије из Београда Горан Цвијовић и представник Републичке дирекције за имовину РС, након чега је одржан састанак са запосленима у Ваздухопловне академије у Вршцу.

Потписивању је присуствовала и помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић и истакла да је ово историјски дан за развој образовања у области ваздухопловства у Србији.

Овај центар за обуке у Вршцу има искуства и већ је одшколовао велики број кадрова. Сада ће бити саставни део Ваздухопловног тренинг центара за средње и високо дуално образовање и уверена сам, иако је пред нама много рада, да ћемо у наредном периоду омогућити школовање кадрова из области ваздухопловства на средњем и високом нивоу и  да ћемо заједно изградити центар препознатљив у целој Европи, рекла је Грујићка.

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић је истакао да je за реализацију планова државе у овом сегменту кључни кадрови које Ваздухопловне академије у Вршцу има. „Академију не чине зграде, ни авиони. Чине је људи и зато су наш највећи капитал у овом послу људи који су годинама уназад обучавали генерације пилота и авиомеханичара“.

Директор Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSА doo, која је до сада управљала Ваздухопловном академијом у Вршцу, Предраг Јовановић истакао је да почиње ново поглавље у српском ваздухопловству и да ће SMATSA doo и у будућности наставити да пружа подршку Академији.