Највећи обим саобраћаја у југоисточној Европи

У суботу, 17. августа 2013. године забележен је највећи обим ваздушног саобраћаја у Југоисточној Европи у последње две године и по броју операција то је био други најоптерећенији дан до сада.

Највећи обим саобраћаја у југоисточној Европи

18.08.2013

Контрола летења Србије и Црне Горе

SMATSA доо

 

Саопштење за јавност

SMATSA: Рекордан прој прелета у Југоистичној Европи у једном дану

У суботу, 17. августа 2013. године забележен је највећи обим ваздушног саобраћаја у Југоисточној Европи у последње две године и по броју операција то је био други најоптерећенији дан до сада. Центар Контроле Летења Београд, који је у саставу SMATSA доо, потврдио је лидерску позицију у региону јер  је, по обиму операција, био убедљиво најоптерећенији у овом делу Европе. Успех је још већи када се узме у обзир да је Центар контроле летења Београд пружио услуге контроле летења за рекордан број ваздухоплова, одржавајући висок ниво безбедности, спречавајући чак и секунде кашњења путничких авиона.

На простору бивше Југославије постоје два велика центра обласне контроле летења: Београд (SMATSA доо) као највећи, који је надлежан за ваздусни простор Србије, Црне Горе, 55% горњег ваздушног простора БиХ и део ваздушног простора изнад Јадрана, затим Загреб (Croatia Control Limited) други по оперативним капацитетима који је надлежан за ваздушни простор Хрватске, доњи ваздушни  простор БиХ и преостали део горњег ваздушног  простора БиХ и уз њих два далеко мања центра у Љубљани, односно Скопљу који пружају услугу контроле летења искључиво у својим државама.

SMATSA осим пружања услуга контроле летења  ваздухопловима у прелету пружа и услуге прилазне и аеродромске контроле летења на следећим аеродромима: Београд, Батајница, Краљево, Ниш, Вршац, Поникве, Подгорица И Тиват. Такође, SMATSA пружа услуге и за ваздухоплове који полећу или слећу на аеродроме који су у непосредној близини простора надлежности као што су: Скопље, Солун, Тирана, Дубровник, Сплит, Сарајево, Мостар, Тузла, Загреб, Осијек, Будимпешта, Беч, Братислава, Темишвар, и Софија.

Услуге које пружа SMATSA регулисане су на основу међународно усаглашених правила. SMATSA пружа услуге за око 550 000 комерцијалних ваздухоплова на годишњем нивоу. На овај број треба додати велики број спортских, војних, тренажних и других летова унутар простора надлежности.

SMATSA, односно Центар Контроле Летења Београд по оперативним капацитетима и нивоу безбедности представља лидера не само у југоисточној Европи. Већ неколико година заредом, SMATSA заузима друго место по нивоу безбедности у конкуренцији педесетак сличних центара у Европи  по оцени Eurocontrol-а, организације за безбедност ваздушног саобраћаја у Европи.