Najveći obim saobraćaja u jugoistočnoj Evropi

U subotu, 17. avgusta 2013. godine zabeležen je najveći obim vazdušnog saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi u poslednje dve godine i po broju operacija to je bio drugi najopterećeniji dan do sada.

Najveći obim saobraćaja u jugoistočnoj Evropi

18.08.2013

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore

SMATSA doo

 

Saopštenje za javnost

SMATSA: Rekordan proj preleta u Jugoističnoj Evropi u jednom danu

U subotu, 17. avgusta 2013. godine zabeležen je najveći obim vazdušnog saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi u poslednje dve godine i po broju operacija to je bio drugi najopterećeniji dan do sada. Centar Kontrole Letenja Beograd, koji je u sastavu SMATSA doo, potvrdio je lidersku poziciju u regionu jer  je, po obimu operacija, bio ubedljivo najopterećeniji u ovom delu Evrope. Uspeh je još veći kada se uzme u obzir da je Centar kontrole letenja Beograd pružio usluge kontrole letenja za rekordan broj vazduhoplova, održavajući visok nivo bezbednosti, sprečavajući čak i sekunde kašnjenja putničkih aviona.

Na prostoru bivše Jugoslavije postoje dva velika centra oblasne kontrole letenja: Beograd (SMATSA doo) kao najveći, koji je nadležan za vazdusni prostor Srbije, Crne Gore, 55% gornjeg vazdušnog prostora BiH i deo vazdušnog prostora iznad Jadrana, zatim Zagreb (Croatia Control Limited) drugi po operativnim kapacitetima koji je nadležan za vazdušni prostor Hrvatske, donji vazdušni  prostor BiH i preostali deo gornjeg vazdušnog  prostora BiH i uz njih dva daleko manja centra u Ljubljani, odnosno Skoplju koji pružaju uslugu kontrole letenja isključivo u svojim državama.

SMATSA osim pružanja usluga kontrole letenja  vazduhoplovima u preletu pruža i usluge prilazne i aerodromske kontrole letenja na sledećim aerodromima: Beograd, Batajnica, Kraljevo, Niš, Vršac, Ponikve, Podgorica I Tivat. Takođe, SMATSA pruža usluge i za vazduhoplove koji poleću ili sleću na aerodrome koji su u neposrednoj blizini prostora nadležnosti kao što su: Skoplje, Solun, Tirana, Dubrovnik, Split, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zagreb, Osijek, Budimpešta, Beč, Bratislava, Temišvar, i Sofija.

Usluge koje pruža SMATSA regulisane su na osnovu međunarodno usaglašenih pravila. SMATSA pruža usluge za oko 550 000 komercijalnih vazduhoplova na godišnjem nivou. Na ovaj broj treba dodati veliki broj sportskih, vojnih, trenažnih i drugih letova unutar prostora nadležnosti.

SMATSA, odnosno Centar Kontrole Letenja Beograd po operativnim kapacitetima i nivou bezbednosti predstavlja lidera ne samo u jugoistočnoj Evropi. Već nekoliko godina zaredom, SMATSA zauzima drugo mesto po nivou bezbednosti u konkurenciji pedesetak sličnih centara u Evropi  po oceni Eurocontrol-a, organizacije za bezbednost vazdušnog saobraćaja u Evropi.