Принудно слетање због болести путника

SMATSA још једном показала професионалност у успешном решавању ванредних ситуација, јер је за најкраће време омогућила хитно слетање не угрожавајући безбедност осталих ваздухоплова.

Принудно слетање због болести путника

23.08.2013

На београдски аеродром “Никола Тесла” данас је принудно слетео дански авион компаније Jet Time Boing 737-300, јер је путник током лета добио напад епилепсије. Путник коме је позлило током лета је Данац С.П. (62).

По хитној и увежбаној процедури авион је безбедно слетео у Београд у 14 часова, путник је прегледан и колима Хитне помоћи пребачен у Ургентни центар, где је збринут и потом у свесном стању пребачен у Неуролошку амбуланту, где је задржан због даљих анализа. Ваздухоплов био на путу из Турске за Данску и током прелета Србије капетан затражио дозволу за принудно слетање најкраћим путем. Брзом интервенцијом контролора летења SMATSA из ваздушног простора, у коме је у том тренутку било 109 путничких авиона, преусмерен је остали саобраћај како би ваздухоплов добио дозволу и навођење за проиритетно слетање, јер је путник био без свести.

SMATSA је још једном показала професионалност у успешном решавању ванредних ситуација авиона који прелећу регион Југоистичне Европе, јер је за најкраће време омогућила хитно слетање не угрожавајући безбедност осталих ваздухоплова и не продужавајући њихово време путовања.

Према оцени EUROCONTROL, SMATSA је на другом месту по критеријуму безбедности у Европи, а контролише ваздушни простор у Србији, Црној Гори, делу међународних вода у Јужном Јадрану и 55 одсто горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине.