Prinudno sletanje zbog bolesti putnika

SMATSA još jednom pokazala profesionalnost u uspešnom rešavanju vanrednih situacija, jer je za najkraće vreme omogućila hitno sletanje ne ugrožavajući bezbednost ostalih vazduhoplova.

Prinudno sletanje zbog bolesti putnika

23.08.2013

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” danas je prinudno sleteo danski avion kompanije Jet Time Boing 737-300, jer je putnik tokom leta dobio napad epilepsije. Putnik kome je pozlilo tokom leta je Danac S.P. (62).

Po hitnoj i uvežbanoj proceduri avion je bezbedno sleteo u Beograd u 14 časova, putnik je pregledan i kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar, gde je zbrinut i potom u svesnom stanju prebačen u Neurološku ambulantu, gde je zadržan zbog daljih analiza. Vazduhoplov bio na putu iz Turske za Dansku i tokom preleta Srbije kapetan zatražio dozvolu za prinudno sletanje najkraćim putem. Brzom intervencijom kontrolora letenja SMATSA iz vazdušnog prostora, u kome je u tom trenutku bilo 109 putničkih aviona, preusmeren je ostali saobraćaj kako bi vazduhoplov dobio dozvolu i navođenje za proiritetno sletanje, jer je putnik bio bez svesti.

SMATSA je još jednom pokazala profesionalnost u uspešnom rešavanju vanrednih situacija aviona koji preleću region Jugoistične Evrope, jer je za najkraće vreme omogućila hitno sletanje ne ugrožavajući bezbednost ostalih vazduhoplova i ne produžavajući njihovo vreme putovanja.

Prema oceni EUROCONTROL, SMATSA je na drugom mestu po kriterijumu bezbednosti u Evropi, a kontroliše vazdušni prostor u Srbiji, Crnoj Gori, delu međunarodnih voda u Južnom Jadranu i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine.