Промоција књиге „Небеске хероине Света“ у ЦКЛ у Београду

Од мита до космоса

Промоција књиге „Небеске хероине Света“ у ЦКЛ у Београду

17.05.2018

У згради Центра контроле летења 16. маја 2018. године одржана је промоција књиге „Небеске хероине света“.

„Крајем прошле године у излогу књижаре сам видео ову енциклопедију, и допала ми се на први поглед. Са ауторком сам се упознао пар месеци касније у ВСС, а само неколико месеци касније сам домаћин промоције књиге код нас у Контроли летења“ – присутнима се најпре обратио директор Контроле летења Србије и Црне Горе Предраг Јовановић.

„Ово је књига која се стално чита, јер ја волим писану ваздухопловну реч. Дело је изванредно. Учешће жена у ваздухопловству је сагледано из више аспеката. Ово је идеално штиво за све заљубљенике у ваздухопловству, и мушкарце и жене“ – додао је Јовановић.

На промоцији је говорио и генерал Драган Катанић, бивши командант РВиПВО, који је и написао прву рецензију за књигу 2007. године – „У храму Христа Спаситеља у Москви ауторка је добила орден председника Путина, и то је доказ о њеном квалитету. За Србију то је доказ да она има стручне људе у области ваздухопловства. Ово је двадесета промоција књиге, која је представљена и у целој Европи. Жене у ваздухопловству не смеју да се забораве, посебно оне које су имале велики допринос у ратним дејствима у целом свету.“

Олгица Лазић, председница жена летача Србије рекла је да су у књизи описане прве жене ваздухопловци.

„Посебно ми је драго што су ту и две жене из Контроле летења, а ауторка није заборавила ни све жене лекаре, инжењере и конструкторе које су директно допринеле развоју ваздухопловства у свету“.

“10 година сам тешко сакупљала материјал о женама космонаутима, пилотима, о свакој жени која је била и јесте део ваздухопловства било где у свету. Међутим, књига није феминистичка већ представља симбиозу жена и мушкараца кроз приче о томе како су мушкарци учили жене да лете.Тако је и улога жена у ваздухопловству постала веома важна, чак светског типа, па је зато ова енциклопедија планетарног типа. Авиони лете на керозин и ако су исправни, а не на боју коже, пол, веру, нацију“ – истакла је ауторка за портал Контроле летења Србије и Црне Горе.

„Небеске хероине света“ су најпре објављене на руском, а недуго потом и на српском језику. Успех и значај који су постигнути мери се на светском нивоу.

„Ова књига је већ отворила врата Ваздухопловних академија у Русији, где је постала део наставног плана и програма.Писана је и као монографија и као енциклопедија. Описала сам све аеродроме и све летелице којима су управљале жене.То значи да сам писала о 2 000 жена, и илустровала њихов рад са 1 700 фотографија. Од мита до космоса, жене су избориле своје место у ваздухопловству уз пуну подршку мушкараца“ – додала је професорка Тонковић, почасни члан Ваздухопловног савеза Републике Србије.

featured_image
featured_image
featured_image