Promocija knjige „Nebeske heroine Sveta“ u CKL u Beogradu

Od mita do kosmosa

Promocija knjige „Nebeske heroine Sveta“ u CKL u Beogradu

17.05.2018

U zgradi Centra kontrole letenja 16. maja 2018. godine održana je promocija knjige „Nebeske heroine sveta“.

„Krajem prošle godine u izlogu knjižare sam video ovu enciklopediju, i dopala mi se na prvi pogled. Sa autorkom sam se upoznao par meseci kasnije u VSS, a samo nekoliko meseci kasnije sam domaćin promocije knjige kod nas u Kontroli letenja“ – prisutnima se najpre obratio direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović.

„Ovo je knjiga koja se stalno čita, jer ja volim pisanu vazduhoplovnu reč. Delo je izvanredno. Učešće žena u vazduhoplovstvu je sagledano iz više aspekata. Ovo je idealno štivo za sve zaljubljenike u vazduhoplovstvu, i muškarce i žene“ – dodao je Jovanović.

Na promociji je govorio i general Dragan Katanić, bivši komandant RViPVO, koji je i napisao prvu recenziju za knjigu 2007. godine – „U hramu Hrista Spasitelja u Moskvi autorka je dobila orden predsednika Putina, i to je dokaz o njenom kvalitetu. Za Srbiju to je dokaz da ona ima stručne ljude u oblasti vazduhoplovstva. Ovo je dvadeseta promocija knjige, koja je predstavljena i u celoj Evropi. Žene u vazduhoplovstvu ne smeju da se zaborave, posebno one koje su imale veliki doprinos u ratnim dejstvima u celom svetu.“

Olgica Lazić, predsednica žena letača Srbije rekla je da su u knjizi opisane prve žene vazduhoplovci.

„Posebno mi je drago što su tu i dve žene iz Kontrole letenja, a autorka nije zaboravila ni sve žene lekare, inženjere i konstruktore koje su direktno doprinele razvoju vazduhoplovstva u svetu“.

“10 godina sam teško sakupljala materijal o ženama kosmonautima, pilotima, o svakoj ženi koja je bila i jeste deo vazduhoplovstva bilo gde u svetu. Međutim, knjiga nije feministička već predstavlja simbiozu žena i muškaraca kroz priče o tome kako su muškarci učili žene da lete.Tako je i uloga žena u vazduhoplovstvu postala veoma važna, čak svetskog tipa, pa je zato ova enciklopedija planetarnog tipa. Avioni lete na kerozin i ako su ispravni, a ne na boju kože, pol, veru, naciju“ – istakla je autorka za portal Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

„Nebeske heroine sveta“ su najpre objavljene na ruskom, a nedugo potom i na srpskom jeziku. Uspeh i značaj koji su postignuti meri se na svetskom nivou.

„Ova knjiga je već otvorila vrata Vazduhoplovnih akademija u Rusiji, gde je postala deo nastavnog plana i programa.Pisana je i kao monografija i kao enciklopedija. Opisala sam sve aerodrome i sve letelice kojima su upravljale žene.To znači da sam pisala o 2 000 žena, i ilustrovala njihov rad sa 1 700 fotografija. Od mita do kosmosa, žene su izborile svoje mesto u vazduhoplovstvu uz punu podršku muškaraca“ – dodala je profesorka Tonković, počasni član Vazduhoplovnog saveza Republike Srbije.

featured_image
featured_image
featured_image