SMATSA добила награду EK

SEAFRA концепт препознат у целој Европи

SMATSA добила награду EK

07.03.2017

SMATSA доо и Ровчанин у Мадриду добитници награде Европске комисије за пројекат Слободно планирање летења по југоисточној оси изнад 10 000 метара

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Контрола летења Србије и Црне Горе, СМАТСА доо Београд, и директор Радојица Ровчанин, добитници су награде Европске комисије за успешно реализован SEAFRA /South-East Axis Free Route Airspace/ пројекат. Пројекат се односи на 24-ворочасовно слободно планирање и спровођење летова путничких авиона, без обзира на поделу ваздушног простора међу државама или границама њихове одговорности по југоисточној оси изнад нивоа лета 325 /10 000 метара/.

Награда је уручена данас на светском конгресу пружалаца услуга у ваздушном саобраћају у Мадриду.

Ово је први пут да је у Европи уведен концепт изнад територије четири државе / Србије, Црне Горе,БиХ и Хрватске/ чиме је доказано да је таква сарадња могућа и да може бити од користи за све заинтересоване стране. Идеја за покретање концепта слободног планирања летења тако великих размера потекла је од експерата који су задужени за пружање услуга у различитим државама, са заједничким циљем да се, са једне стране, унапреди безбедност и ефикасност услуга у ваздушном саобраћају а са друге стране да се заштити животна средина смањењем испуштања штетних горива, CO2 и NOx гасова. Пројекат су заједнички реализовале SMATSA доо Београд, CroControl Загреб и BHAnsa Сарајево. Важност пројекта препознале су аустријска и словеначка контрола летења па ће у среду 08. Марта 2017 године у Мадриду на светском конгресу пружалаца услуга у ваздушном саобраћају бити потписан Меморандум о проширењу пројекта и на те земље чланице EUROCONTROL.

„Ово је важан корак за Србији и Црну Гору које су у ваздушном саобраћају већ одавно чланице Европске уније. Захваљујем се Европској комисији која је препознала напоре наших стручњака и менаџмента који имају за циљ повећање безбедности и ефикасности ваздушног саобраћаја. Радује ме што су остале државе препознале важност нашег пројекта и желе да постану део нашег тима“ рекао је Ровчанин приликом уручења награде у Мадриду.

Активности везане за SEAFRA-у покренуте у складу са Уредбом 716/2014, пет година пре планираног датума за неограничено, слободно коришћење ваздушног простора изнад 9000 метара широм Европе /1.01.2022/.

Овај пројекат је један од кључних достигнућа унутар иницијативе EU о успостављању Јединственог европског неба (Single European Sky) без обзира на државне или ваздушне границе, који има за циљ повећање безбедности, ефикасности и капацитета ваздушног саобраћаја у Европи.

featured_image
featured_image