Министар Момировић у посети Контроли летења Србије и Црне Горе

Нови контролни торањ SMATSA

Министар Момировић у посети Контроли летења Србије и Црне Горе

20.10.2021

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је са директором SMATSA Предрагом Јовановићем , обишао  радове на изградњи новог торња аеродромске контроле летења и зграде Центра контроле летења Београд.

– Након 60 година Контрола летења Србије И Црне Горе SMATSA и аеродром “Никола Тесла”  добиће нови торањ.  Постојећи торањ на аеродрому “Никола Тесла” Београд је изграђен 1962. године, и не задовољава у потпуности захтеве корисника, с обзиром на недостатак расположивог простора и немогућност модернизације и инсталирања додатне техничке опреме, и система у куполи торња. Изградњом новог контролног торња, са 75 метара висине, са 120 квадрата оперативне сале на врху торња где ће бити уграђена најмодернија опрема , створиће се услови за неометано и квалитетно пружање услуга контроле летења, имајући у виду повећавање капацитета и броја авио-операција на београдском аеродрому –нагласио је  директор Јовановић.

– После много деценија улажемо у нови контролни торањ, и ово ће бити на понос не само SMATSA-e и ваздушног сектора, већ целе Републике Србије. Ми смо у једном  великом инвестиционом циклусу и сви знају да пројектујемо и градимо више од 1.200 километара ауто-путева, градимо најбржу пругу у Источној Европи, али некако остаје занемарено да  имамо огромне инвестиције са нашим партнерима из VANCI-a у аеродром “Никола Тесла”, да реконструишемо аеродром у  Нишу који ће бити три пута већи од постојећег. Уложена су додатна средства у аеродром “Поникве”, планирају се инвестиције у аеродром “Морава”, тако да ће ваздушни сектор са SMATSA-ом, Директоратом цивилног  ваздухопловства, AirSerbia-ом и аеродромима потпуно померити стандарде у наредним годинама -навео је министар Момировић.

Вредност овог пројекта је 17.443.869 евра, а завршетак радова на изградњи се очекује до краја 2021. године, након чега следи примопредаја радова, технички преглед, изведеног објекта. Почетком 2022. године планира се уградња уређаја и система за пружање услуга контроле летења , као и потребна интеграција са осталим системима. Инвестициона вредност оперативног сегмента пројекта је приближно 4.900.000 евра.

Директор Контроле летења SMATSA и министар Грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре честитали су контролорима Међународни дан контролора летења , који се обележава 20.октобра и подсетили да су контролори ти који овај захтеван и одговоран посао обављају увек на професионално највишем нивоу.