Ministar Momirović u poseti Kontroli letenja Srbije i Crne Gore

Novi kontrolni toranj SMATSA

Ministar Momirović u poseti Kontroli letenja Srbije i Crne Gore

20.10.2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je sa direktorom SMATSA Predragom Jovanovićem , obišao  radove na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd.

– Nakon 60 godina Kontrola letenja Srbije I Crne Gore SMATSA i aerodrom “Nikola Tesla”  dobiće novi toranj.  Postojeći toranj na aerodromu “Nikola Tesla” Beograd je izgrađen 1962. godine, i ne zadovoljava u potpunosti zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme, i sistema u kupoli tornja. Izgradnjom novog kontrolnog tornja, sa 75 metara visine, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu tornja gde će biti ugrađena najmodernija oprema , stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu povećavanje kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu –naglasio je  direktor Jovanović.

– Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, i ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije. Mi smo u jednom  velikom investicionom ciklusu i svi znaju da projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi, ali nekako ostaje zanemareno da  imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom “Nikola Tesla”, da rekonstruišemo aerodrom u  Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg. Uložena su dodatna sredstva u aerodrom “Ponikve”, planiraju se investicije u aerodrom “Morava”, tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog  vazduhoplovstva, AirSerbia-om i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama -naveo je ministar Momirović.

Vrednost ovog projekta je 17.443.869 evra, a završetak radova na izgradnji se očekuje do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled, izvedenog objekta. Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja , kao i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra.

Direktor Kontrole letenja SMATSA i ministar Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čestitali su kontrolorima Međunarodni dan kontrolora letenja , koji se obeležava 20.oktobra i podsetili da su kontrolori ti koji ovaj zahtevan i odgovoran posao obavljaju uvek na profesionalno najvišem nivou.