21. март 2024. године историјски тренутак за SMATSA

21. март 2024. године историјски тренутак за SMATSA

22.03.2024

Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA пустила је 21. марта у оперативни рад два радарска система на две нове локације, на Бесној кобили на југу Србије и у непосредној близини аеродрома Никола Тесла Београд.

Нови, најсавременији радари реномираног произвођача Thales (Француска) представљају знатно унапређење у надзору ваздушног простора, И доприносе подизању опште безбедности и капацитета ваздушног простора Србије.
Имплементацијом два потпуно нова радарска система SMATSA је учврстила своју позицију поузданог пружаоца услуга контроле летења.
До сада су се за пружање услуга контроле летења користила три радарска положаја у Србији и један положај у Црној Гори.

Радарски положај Бесна кобила на надморској висини од 1910 метара посебно је значајан као замена за радарски система на Копаонику који је уништен током НАТО агресије 1999. године.
Радарски положај Београд омогућава боље покривање простора у терминалној области Београд, као и западног дела ваздушног простора.
Пуштању у рад нових радарских система претходила је изградња објеката радарских станица, телекомуникационе и електроенергетске структуре, што је на локацији Бесна кобила био изузетно захтеван посао због неприступачности терена и екстремно тешких метеоролошких услова.

Имплементацијом нових примарних и секундарних радара, SMATSA наставља континуирани процес модернизације опреме и система у циљу унапређења безбедности и побољшања квалитета пружених услуга.

Бесна кобила
Аеродром Никола Тесла Београд