Директор SMATSA Предраг Јовановић на састанку Gate One платформе

Успешан састанак директора контрола летења удружених у платформу GATE ONE резултовао унапређењем сарадње водећих регионалних пружалаца услуга у ваздушној пловидби

Директор SMATSA Предраг Јовановић на састанку Gate One платформе

09.12.2019

09.-10. децембар 2019 – Директори 13 пружалаца услуга у ваздушној пловидби Централне и Југоисточне Европе, чланова Gate One платформе, састали су се у Софији ради размене мишљења и договора око стратешких циљева и програма рада Gate One у контексту промена везаних за регулативу Јединственог Европског Неба, планираних у наредним годинама. Директор SMATSA је током учешћа на састанку подржао Gate One у настојањима да ниво сарадње и програм рада Gate One буде подигнут на виши ниво и да се у контексту промена које се у области управљања ваздушним саобраћајем планирају наредних година, ојача позиција регионалних пружалаца услуга у ваздушној пловидби, укључујући и SMATSA.

Током састанка постигнута је сагласност у погледу јачања стратешке позиције Gate One удружења на европској сцени и начину сарадње. Нови ниво сарадње и повезивања унутар Gate One ће имати оперативне користи за све чланове и водити ка испуњењу захтева Јединственог Европског Неба кроз реализацију оперативних користи за чланове Gate One и јачања кључне улоге Gate One у процесу доношења одлука у области управљања ваздушним саобраћајем у Европи.

Испред свих учесника састанка председавајући Gate One је посебно нагласио: “Gate One регионална платформа за сарадњу представља основу нашег заједничког успеха. Док теку припреме за будуће изазове и док се разрађују нови концепти управљања ваздушним саобраћајем и развијају модели пословања контрола летења за наступајућу декаду, сарадња између провајдера никада није била значајнија. Програм рада Gate One за 2020. годину омогућава посвећивање пажње питањима кризе капацитета система контроле летења и јачање стратешке позиције Gate One у координацији са Европским удружењем контрола летења CANSO Europe.”

На састанку у Софији је постигнут договор у вези Gate One Акционог плана за 2020. годину. План истиче значај изгласавања заједничке позиције чланова у односу на преовлађујућа актуелна питања, као што су нови концепти управљања ваздушним саобраћајем, нови пословни модели пружалаца услуга ваздухопловних података (Air Traffic Data Service Providers), будућа финансијско-економска регулатива за пружаоце услуга у ваздушној пловидби, односно будући захтеви Јединственог Европског Неба.