Анекс зграде ЦКЛ и нови контролни торањ на аеродрому Никола Тесла

Радови на изградњи већ у јануару

Анекс зграде ЦКЛ и нови контролни торањ на аеродрому Никола Тесла

24.12.2019

У згради Владе Републике Србије данас је потписан уговор о изградњи анекса зграде Центра контроле летења SMATSA у Београду са савременим торњем Аеродромске контроле летења, висине 75 метара.

Уговор су потписали директор Контроле летења Срабије и Црне Горе Предраг Јовановић и Зоран Михаиловић, директор друштва Енергопројект високоградња у присуству потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре Зоране Михајиловић.

Вредност овог уговора је 17,5 милиона евра, а први радови почеће одмах после новогодишњих празника.

Директор SMATSA је истакао да је потписани уговор део Програма SUSAN – Модернизације система контроле летења. Инвестициони програм SMATSA финансира се из средстава Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и SMATSA.

Јовановић је рекао да је SMATSA пре две године покренула процес свеобухватне модернизације Система, и да је данас потписан уговор за највећи и најзначајнији пројекат који ће бити завшен за 18 месеци, када се очекује завршетак радова.

“Након 60 година имаћемо нови торањ који ће бити један од најмодернијих и најлепших у овом делу Европе. Објекат ће бити изграђен на укупно 7.500 метара кавадратних.То ће бити паметна и енергетски ефикасна зграда, са најмодернијом опремом, како би на ефикасан начин могао да се опслужује растући саобраћај на аеродрому Никола Тесла”- додао је. Биће повезан са постојећом зградом Центра. Торањ ће бити висине 75 метара, а купола ће имати површину од 100 метара квадратних.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић истакла је да више од 50 година није направљен нови торањ који је свакако потребан, ако се има у виду развој аеродрома Никола Тесла. “За нас је 2019. била година инфраструктуре, много смо урадили у сви секторима, али могу да кажем да је ваздушни саобраћај још од 2014. био вид транспорта који је већ био по стандардима у ЕУ. Много смо улагали у ваздушном саобраћају, у аеродроме Никола Тесла у Бегораду, као и аеродроме у Нишу и Краљеву”, рекла је Михајловић и подсетила да се пре тога дуго није улагало у ваздушни саобраћај а да је цео инвестициони програм SMATSA до 2023. године вредан 126 милиона евра.

Извођач радова је конзорцијум који чине Енергопројект високоградња, Енергопројект опрема и ЕМПЕX.

Зоран Михаиловић, директор друштва Енергопројект високоградња се овом приликом захвалио што је том предузећу указано поверење за реализацију пројекта -“Наши капацитети су спремни, после празника почињу први радови.“

 

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image