Aneks zgrade CKL i novi kontrolni toranj na aerodromu Nikola Tesla

Radovi na izgradnji već u januaru

Aneks zgrade CKL i novi kontrolni toranj na aerodromu Nikola Tesla

24.12.2019

U zgradi Vlade Republike Srbije danas je potpisan ugovor o izgradnji aneksa zgrade Centra kontrole letenja SMATSA u Beogradu sa savremenim tornjem Aerodromske kontrole letenja, visine 75 metara.

Ugovor su potpisali direktor Kontrole letenja Srabije i Crne Gore Predrag Jovanović i Zoran Mihailović, direktor društva Energoprojekt visokogradnja u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorane Mihajilović.

Vrednost ovog ugovora je 17,5 miliona evra, a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika.

Direktor SMATSA je istakao da je potpisani ugovor deo Programa SUSAN – Modernizacije sistema kontrole letenja. Investicioni program SMATSA finansira se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i SMATSA.

Jovanović je rekao da je SMATSA pre dve godine pokrenula proces sveobuhvatne modernizacije Sistema, i da je danas potpisan ugovor za najveći i najznačajniji projekat koji će biti zavšen za 18 meseci, kada se očekuje završetak radova.

“Nakon 60 godina imaćemo novi toranj koji će biti jedan od najmodernijih i najlepših u ovom delu Evrope. Objekat će biti izgrađen na ukupno 7.500 metara kavadratnih.To će biti pametna i energetski efikasna zgrada, sa najmodernijom opremom, kako bi na efikasan način mogao da se opslužuje rastući saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla”- dodao je. Biće povezan sa postojećom zgradom Centra. Toranj će biti visine 75 metara, a kupola će imati površinu od 100 metara kvadratnih.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je da više od 50 godina nije napravljen novi toranj koji je svakako potreban, ako se ima u vidu razvoj aerodroma Nikola Tesla. “Za nas je 2019. bila godina infrastrukture, mnogo smo uradili u svi sektorima, ali mogu da kažem da je vazdušni saobraćaj još od 2014. bio vid transporta koji je već bio po standardima u EU. Mnogo smo ulagali u vazdušnom saobraćaju, u aerodrome Nikola Tesla u Begoradu, kao i aerodrome u Nišu i Kraljevu”, rekla je Mihajlović i podsetila da se pre toga dugo nije ulagalo u vazdušni saobraćaj a da je ceo investicioni program SMATSA do 2023. godine vredan 126 miliona evra.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i EMPEX.

Zoran Mihailović, direktor društva Energoprojekt visokogradnja se ovom prilikom zahvalio što je tom preduzeću ukazano poverenje za realizaciju projekta -“Naši kapaciteti su spremni, posle praznika počinju prvi radovi.“

 

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image