EUROCONTROL-CRCO радионица

Представљено увођење Детерминисаног модела планирања и наплате накнада

EUROCONTROL-CRCO радионица

22.10.2018

У Центру контроле летења Београд, представници EUROCONTROL-CRCO данас су одржали презентацију Детерминисаног модела планирања и наплате рутних и терминалних накнада.

С’ обзиром на то да је област планирања и обрачуна накнада од заједничког интереса како за пружаоце услуга, тако и за регулаторе, састанку су присуствовали представници SMATSA доо Београд, Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије и Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе.

Имајући у виду дугогодишњу успешну сарадњу SMATSA доо Београд и EUROCONTROL-CRCO, као и потребу да се већи број запослених упозна са начином обрачуна трошкова (Determineted Cost Methodology), Контрола летења Србије и Црне Горе обратила се EUROCONTROL-CRCO са молбом да се одржи радионица на ову тему.

Како је на радионици речено, задатак EUROCONTROL-CRCO је да се обезбеди поштовање договорених принципа, због чега је неопходно разумети начине фактурисања и наплате рутних и терминалних накнада.

EUROCONTROL-CRCO спроводи Мултилатерални споразум о наплати накнада коме је претходила техничка интеграција у систем 2007.године, спроведена од стране Републике Србије и Црне Горе. У систему сада има 40 држава из Европске уније и 4 ван зоне ЕУ.

Успешност наплате накнада од стране CRCO износи готово 100%.

Радионица је оцењена као веома успешна и обострано је изражена спремност да се оваква сарадња настави.

featured_image
featured_image
featured_image