EUROCONTROL-CRCO radionica

Predstavljeno uvođenje Determinisanog modela planiranja i naplate naknada

EUROCONTROL-CRCO radionica

22.10.2018

U Centru kontrole letenja Beograd, predstavnici EUROCONTROL-CRCO danas su održali prezentaciju Determinisanog modela planiranja i naplate rutnih i terminalnih naknada.

S’ obzirom na to da je oblast planiranja i obračuna naknada od zajedničkog interesa kako za pružaoce usluga, tako i za regulatore, sastanku su prisustvovali predstavnici SMATSA doo Beograd, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Imajući u vidu dugogodišnju uspešnu saradnju SMATSA doo Beograd i EUROCONTROL-CRCO, kao i potrebu da se veći broj zaposlenih upozna sa načinom obračuna troškova (Determineted Cost Methodology), Kontrola letenja Srbije i Crne Gore obratila se EUROCONTROL-CRCO sa molbom da se održi radionica na ovu temu.

Kako je na radionici rečeno, zadatak EUROCONTROL-CRCO je da se obezbedi poštovanje dogovorenih principa, zbog čega je neophodno razumeti načine fakturisanja i naplate rutnih i terminalnih naknada.

EUROCONTROL-CRCO sprovodi Multilateralni sporazum o naplati naknada kome je prethodila tehnička integracija u sistem 2007.godine, sprovedena od strane Republike Srbije i Crne Gore. U sistemu sada ima 40 država iz Evropske unije i 4 van zone EU.

Uspešnost naplate naknada od strane CRCO iznosi gotovo 100%.

Radionica je ocenjena kao veoma uspešna i obostrano je izražena spremnost da se ovakva saradnja nastavi.

featured_image
featured_image
featured_image