Petar otputovao na lečenje u Italiju

Jovanović: Medicinski letovi prioritetni

Petar otputovao na lečenje u Italiju

31.10.2018

Sedamnaestogodišnji dečak Petar Petrović, jutros u 8 časova je avionom Vlade Republike Srbije otputovao u Italiju na lečenje.

Zbog neophodnosti hitnog transporta dečaka, koji je lečen u Dečijoj klinici u Tiršovoj, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore obezbedila je letenje najkraćom rutom. Predrag Jovanović, direktor SMATSA je istakao da su medicinski letovi prioritetni, što znači da imaju prednost pri poletanju i sletanju.

Dečak je jutros u pratnji oba roditelja, avionom Vlade Republike Srbije specijalno opredeljenim za te namene, otputovao u Italiju na transplantaciju jetre o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pacijent je upućen na lečenje u italijanski grad Bergamo. Bolnica u Bergamu specijalizovana je za tu vrstu oboljenja i za transplantaciju jetre. Direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme, jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre.

Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se svima na brzoj reakciji, odobrenju sredstava za lečenje u najkraćem roku, i transport u Italiju. On očekuje da će transplatacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

featured_image
featured_image
featured_image