Ambasador NR Kine u poseti SMATSA

Kina je zainteresovana za obuku pilota u Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu

Ambasador NR Kine u poseti SMATSA

17.11.2018

NJ.E. gospodin Li Mančang, ambasador NR Kine u Srbiji sa svojim saradnicima je u petak 16. novembra posetio SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu. “Imam zaista lep utisak. Nisam znao da je ovako velika i moderna i na tako visokom nivou”, rekao je ambasador.

Domaćin posete, Predrag Jovanović direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore je kineskom ambasadoru predstavio kapacitete Vazuhoplovne akademije u Vršcu, i mogućnosti za obuku pilota.

“Ovo je jedinstven kompleks u ovom delu Evropu, gde je na 350 hektara smeštena škola za pilote i sopstveni aerodrom, sa jednom betonskom i dve travnate piste, servis za održavanje vazduhoplova i kontrola letenja. To je jedan zaokružen proces koji možemo ponuditi.

S obzirom na prognozu da će u svetu nedostajati u narednih 20 godina gotovo 800.000 pilota, i da će se najviše njih tražiti u regionu Azija – Pacifik, a najviše u Kini, mislim da možemo ponuditi kineskim partnerima kvalitetnu obuku uz prihvatljivu cenu. Kineski studenti bi učili ovde u jednom prijateljskom okruženju, pošto su građani Kine ovde uvek dobrodošli”, istakao je Jovanović.

Ambasador je naglasio da  je prvi put u poseti Vazduhoplovnoj akademiji i Vršcu, i zahvalio direktoru na pozivu. “Razmenili smo mišljenje o tome kako da počnemo da sarađujemo između Kine i Srbije u ovoj oblasti. Svakako imamo veliko interesovanje. Mislim da će ovde doći više kineskih studenata da uče da voze avion i zavole Srbiju i Vršac i vašu Akademiju.

Kina je ogromno tržište kada je reč o pilotima. Mi ćemo poslati izveštaj u Kinu da vidimo kako ćemo pokrenuti ovu saradnju. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i veliko interesovanje”, poručio je Mančang.

Ambasador je nakon sastanka sa direktorom SMATSA Predragom Jovanovićem, državnim sekretarom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Lakićevićem i saradnicima  isprobao najsavremeniji simulator letenja koji se koristi u završnoj fazi obuke. Sat vremena letenja na ovom simulatoru se vrednuje kao sat letenja u pravom avionu.

Sa svojim saradnicama, tokom posete u pratnji iskuskusnog pilota i instruktora SMATSA Vazduhoplovne akademije ambasador je leteo i avionom Cesna 172 koji se koristi tokom obuke polaznika Akademije.

Nakon leta je od direktora Jovanovića dobio sertifikat za uspešno obavljen prvi let.

“Hvala što sam imao priliku da se vozim malim avionom, i kapetan je zaista super. Pokazao je kako se vozi. To je veliki doživljaj. Nas sedmoro je bilo iz ambasade, i niko od nas do sada nije leteo malim avionom. To je veliki doživljaj koji nikada neću zaboraviti”, istakao je ambasador.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image