HUNGAROCONTROL уплаћује 8.000 евра за Србију и БИХ

Стиже прва уплата поводом апела апела за помоћ угроженима од поплава, који је SMATSA упутила EUROCONTROL и CANSO.

HUNGAROCONTROL уплаћује 8.000 евра за Србију и БИХ

28.05.2014

Контрола летења Србије и Црне Горе

SMATSA доо

Београд

28.05.2014. године

Поводом апела за помоћ угроженима од поплава, који је Контрола летења Србије и Црне Горе (SMATSA доо) упутила директорима EUROCONTROL и CANSO (Организација цивилних пружаоца услуга у ваздушној пловидби) Мађарска Контрола летења HungaroControl потврдила је да ће Црвеном Крсту уплатити 8.000 евра. Србија и Босна и Херцеговина добиће по 4.000 евра, потврђено је у писму достављеном SMATSA, која је у складу са препорукама ресорног министарства, замолила све Контроле летења за новчану помоћ. SMATSA очекује да ће наредних дана и остале чланице EUROCONTROL и CANSO уплатити новчану помоћ за настрадале у поплавама.

Иначе, Директор Контроле летења Србије и Црне Горе (SMATSA доо) Радојица Ровчанин, уплатио је 500.000 динара личне помоћи на рачун Владе Србије за помоћ настрадалима у поплавама. ”Иако је Компанија SMATSA већ уплатила велики новац за помоћ настрадалима, желео сам да лично помогнем обнови Србије. Позивам и остале директоре предузећа да личним донацијама покажу и својим запосленима и грађанима Србије да заједно, у координацији са Владом Србије, можемо да победимо поплаве” каже Ровчанин.

Компанија Контрола летења Србије и Црне Горе (SМАТSА доо) уплатила је на рачун Владе Србије 10 милиона динара хуманитарне помоћи. Пословодство је предложило синдикатима SМАТSА да се запослени одрекну једне дневнице и да тај новац накнадно буде уплаћен на исти рачун Владе. Синдикат SМАТSА већ је издвојио и 500 хиљада динара за куповину роба и материјала који ће бити уручени на терену.

SМАТSА је прихватним центрима за смештај пострадалих у поплавама испоручила 61 душек, 70 ћебади, 70 јастука и 150 комада постељине. Два аутобуса и један аутомобил са возачима стављени су на располагање Војсци Србије на Аеродрому Батајница. На располагање је стављен и објекат Школског центра Контроле летења на аеродрому Београд од преко 2000 квадрата.

SМАТSА Влади Србије и МУП ставља на располагање флоту од 22 авиона са посадом за превоз људи и терета:

  • 2 турбо-елисна авиона Кинг Ер (за превоз 6 путника или 500 килограма терета) који могу слетати на аеродроме Ужице, Краљево, Ниш, Батајница и Сурчин
  • 18 једномоторних авиона Цесна 172 (за превоз 3 путника или 200 килограма терета) који могу слетати на више од 30 аеродрома у Србији са травнатом пистом
  • 2 двомоторна авиона Цесна 310 (превоз 4 путника или 250 килограма терета) који могу слетати на аеродроме Ужице, Краљево, Ниш, Батајница и Сурчин.