SMATSA: уплаћено 22 милиона динара

Уплаћено 22 милиона динара за настрадале у поплавама, стављено на располагање 22 авиона, уручена помоћ у роби.

SMATSA: уплаћено 22 милиона динара

06.06.2014

Контрола летења Србије и Црне Горе

SMATSA доо

Београд

06.06.2014. године

С А О П Ш Т Е Њ Е

SMATSA: уплаћено 22 милиона динара за настрадале у поплавама, стављено на располагање 22 авиона, уручена помоћ у роби

На рачун Владе Републике Србије за помоћ угроженима од поплава данас је уплаћено 10 милиона динара од дневница којих су се одрекли запослени у SMATSA на основу договора са пословодством и синдикатима.

Претходно, Контрола летења Србије и Црне Горе уплатила је такође 10 милиона динара на исти рачун а директор SMATSA, Радојица Ровчанин, уплатио је 500.000 динара личне помоћи. „Иако је SMATSA већ уплатила велики новац за помоћ настрадалима, желео сам да лично помогнем обнови Србије. Позивам и остале директоре предузећа да личним донацијама покажу и својим запосленима и грађанима Србије да заједно, у координацији са Владом Србије, можемо да победимо поплаве” каже Ровчанин.

Синдикат SМАТSА издвојио је 500 хиљада динара за куповину роба и материјала који ће бити уручени на терену.

Поводом апела за помоћ угроженима од поплава, који је Контрола летења Србије и Црне Горе (SMATSA доо) упутила директорима EUROCONTROL и CANSO (Организација цивилних пружаоца услуга у ваздушној пловидби) Мађарска Контрола летења HungaroControl потврдила је да ће Црвеном Крсту уплатити 8.000 евра. Србија и Босна и Херцеговина добиће по 4.000 евра, потврђено је у писму достављеном SMATSA, која је у складу са препорукама ресорног министарства, замолила све Контроле летења за новчану помоћ. SMATSA очекује да ће наредних дана и остале чланице EUROCONTROL и CANSO уплатити новчану помоћ за настрадале у поплавама.

SМАТSА је прихватним центрима за смештај пострадалих у поплавама испоручила 61 душек, 70 ћебади, 70 јастука и 150 комада постељине. Два аутобуса и један аутомобил са возачима стављени су на располагање Војсци Србије на Аеродрому Батајница. На располагање је стављен и објекат Школског центра Контроле летења на аеродрому Београд од преко 2.000 квадрата.

SМАТSА је Влади Србије и МУП ставила на располагање флоту од 22 авиона са посадама за превоз људи и терета: 2 турбо-елисна авиона Кинг Ер (за превоз 6 путника или 500 килограма терета), 18 једномоторних авиона Цесна 172 (за превоз 3 путника или 200 килограма терета) и 2 двомоторна авиона Цесна 310 (превоз 4 путника или 250 килограма терета).