Јовановић: “Модернизација система контроле летења”

"Кредит добијен под веома повољним условима захваљујући добром рејтингу"

Јовановић: “Модернизација система контроле летења”

02.05.2018

Кредит од 45 милиона евра који је Европска инвестициона банка одобрила Контроли летења Србије и Црне Горе, SMATSA доо Београд, биће искориштен за модернизацију како би се испунили европски стандарди и успоставило јединствено европско небо, каже директор Контроле летења Србије и Црне Горе Предраг Јовановић.

Он је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, нагласио да модернизација треба да обезбеди унификацију система и опреме свих контрола летења у Европи, да унапреду безбедност ваздушног саобраћаја, повећа капацитет, ефикасност, економичност, да боље саобраћајно повеже регион и да ублажи негативне ефекте који ваздушни саобраћај има по животну средину.

“Кредит смо добили под веома повољним условима захваљујући добром рејтингу Србије и Црне Горе. За тај уговор није тражена гаранција држава и кредит не предвиђа пенале за неповучена средства. Повлачи се четири године, затим следе четири године грејс периода, па десет година за отплату”, рекао је Јовановић.

Говорећи о техничком квару на софтверском систему Евроконтрола у Бриселу, који се догодио почетком априла, он је рекао да се у ваздухопловству примењује најмодернија технологија али да се такви кварови дешавају. “Отказао је централни рачунар у Бриселу, изгубљени су подаци о неколико десетина хиљада летова који су били у плану да се остваре тог и наредног дана. Они који су били у ваздуху били су на вези са контролама летења, тако да безбедност ниједног тренутка није била угрожена”, појаснио је Јовановић.

Каснили су многио летови у Европи, а директор SMATSA подсећа да сваки лет мора да буде у рачунару да би авион могао да полети и да се прати. У Србији је због тога каснило десетак летова, а кашњења су била 30 до 40 минута.

Јовановић каже да се потписивањем концесије за Аеродром “Никола Тесла” очекује да буде повећан број летова. Он је подсетио да је у ваздушном простору Србије и Црне Горе прошле године било 650.000 летова, а да је максимум био 3.000 летова у једном дану. “Тренд пораста се наставља по стопи од четири до пет одсто, што није мало. Очекујемо већи пораст захваљујући доласку концесионара на Аеродром “Никола Тесла”, рекао је Јовановић.

Јовановић је за ТВ Прва подсетио да је прошле године у ваздушном простору Европе обављено 10,6 милиона летова, а највише их је било 30. јуна када је обављено 30.000 комерцијалних летова.

featured_image
featured_image