Jovanović: “Modernizacija sistema kontrole letenja”

"Kredit dobijen pod veoma povoljnim uslovima zahvaljujući dobrom rejtingu"

Jovanović: “Modernizacija sistema kontrole letenja”

02.05.2018

Kredit od 45 miliona evra koji je Evropska investiciona banka odobrila Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA doo Beograd, biće iskorišten za modernizaciju kako bi se ispunili evropski standardi i uspostavilo jedinstveno evropsko nebo, kaže direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, naglasio da modernizacija treba da obezbedi unifikaciju sistema i opreme svih kontrola letenja u Evropi, da unapredu bezbednost vazdušnog saobraćaja, poveća kapacitet, efikasnost, ekonomičnost, da bolje saobraćajno poveže region i da ublaži negativne efekte koji vazdušni saobraćaj ima po životnu sredinu.

“Kredit smo dobili pod veoma povoljnim uslovima zahvaljujući dobrom rejtingu Srbije i Crne Gore. Za taj ugovor nije tražena garancija država i kredit ne predviđa penale za nepovučena sredstva. Povlači se četiri godine, zatim slede četiri godine grejs perioda, pa deset godina za otplatu”, rekao je Jovanović.

Govoreći o tehničkom kvaru na softverskom sistemu Evrokontrola u Briselu, koji se dogodio početkom aprila, on je rekao da se u vazduhoplovstvu primenjuje najmodernija tehnologija ali da se takvi kvarovi dešavaju. “Otkazao je centralni računar u Briselu, izgubljeni su podaci o nekoliko desetina hiljada letova koji su bili u planu da se ostvare tog i narednog dana. Oni koji su bili u vazduhu bili su na vezi sa kontrolama letenja, tako da bezbednost nijednog trenutka nije bila ugrožena”, pojasnio je Jovanović.

Kasnili su mnogio letovi u Evropi, a direktor SMATSA podseća da svaki let mora da bude u računaru da bi avion mogao da poleti i da se prati. U Srbiji je zbog toga kasnilo desetak letova, a kašnjenja su bila 30 do 40 minuta.

Jovanović kaže da se potpisivanjem koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla” očekuje da bude povećan broj letova. On je podsetio da je u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore prošle godine bilo 650.000 letova, a da je maksimum bio 3.000 letova u jednom danu. “Trend porasta se nastavlja po stopi od četiri do pet odsto, što nije malo. Očekujemo veći porast zahvaljujući dolasku koncesionara na Aerodrom “Nikola Tesla”, rekao je Jovanović.

Jovanović je za TV Prva podsetio da je prošle godine u vazdušnom prostoru Evrope obavljeno 10,6 miliona letova, a najviše ih je bilo 30. juna kada je obavljeno 30.000 komercijalnih letova.

featured_image
featured_image