Šesta gimnazija obeležila Dan devojčica

Deca posetila CKL Beograd i SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu

Šesta gimnazija obeležila Dan devojčica

26.04.2018

U okviru Međunarodne manifestacije „Dan devojčica“, koji se tradicionalno obeležava poslednjeg četvrtka u aprilu, a shodno samom cilju manifestacije da se devojčice osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijera rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja, Šesta beogradska gimnazija, organizovala je 26. aprila dve posete: Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

U posetai  Kontroli letenja Srbije i Crne Gore učestvovalo je 12 devojčica u pratnji nastavnice Suzane Lazović, Mirjane Vasiljević kontrolora letenja i Mirjane Jeftenić predstavnice GIZ-a.

U okviru ove posete učenice su bile gošće SMATSA Vazduhoplovne Akademije u Vršcu i Kontrole letenja na Aerodromu Beograd.

Tok posete i utisci iz Vršca: Obilazak školskog prostora, hangara za avione, aerodroma, upoznavanje sa uslovima školovanja na Akademiji, obukom za pilote, specifičnostima zanimanja – pilot (kao i da sada obuku za pilote završavaju i žene, naravno u malom broju…) u pratnji nastavnika i instruktora za obuku. Učenice su se oprobale na Simulatoru za obuku pilota i to je na njih ostavilo poseban utisak, („voziti avion“ koje uzbuđenje….)

Kontrola letenja  u Beogradu: Obilazak Centra za obuku kontrolora letenja, upoznavanje sa uslovima školovanja za kontrolore letenja, oprobale se na Simulatoru za obuku aerodromskog kontrolora letenja u pratnji raspoloženih instruktora i kontrolora letenja, koji su sa njima podelili svoja iskustva i profesionalna znanja. Onda je usledio ulazak u salu Oblasne kontrole letenja, gde su kontrolori letenja radili svoj svakodnevni posao, razdvajali avione na nebu iznad nas. Realni susret sa svim izazovima ovog zanimanja…koje iskustvo!

Utisci dece:

„Dočekali su nas i ispratili kao izuzetno važne i bitne goste, raspoloženi rukovodioci Vazduhoplovne akademije i Centra za obuku kontrole letenja… Instruktori i nastavnici – osmeh na licu dok nam se obraćaju, pričaju o svom poslu, moto koji su podelili sa nama „Sve se može kad se hoće i voli“, zadovoljstvo poslom koji obavljaju, pozitivna energija, timski duh, stresno, odgovornost velika,… predivno iskustvo koje ćemo podeliti.“

Utisci profesorki: „Dan devojčica je ispunio očekivanja svih učesnika, onih pred kojima su karijerne odluke i onih koji su svoja karijerna  iskustva nesebično podelili sa mladim damama“.

Dan devojčica realizovan je i ove godine uz podršku Nemačke razvojne saradnje kroz projekte koje realizuje GIZ, „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“. Partneri u organizaciji ove manifestacije su Udruženje poslovnih žena Srbije i Centar „Inventiva“.

Izvor: http://zvezdara.rs/sesta-gimnazija-obelezila-dan-devojcica/

 

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image