Нови контролни торањ SMATSA

Српско небо је сигурно

Нови контролни торањ SMATSA

25.09.2020

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаиловић обишла је данас са директором Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA,  радове на изградњи новог контролног торња на Аеродрому “Никола Тесла”.

На укупној површини од 7500 квадратних метара биће изграђена два објекта, Анекс постојеће зграде Центра контроле летења, и нови торањ висине 75 метара са куполом на врху од 100 квадратних метара. У оквиру свеобухватне модернизације SMATSA, ово је један од највећих и  најважнијих пројеката – овим речима обратио се присутнима директор Контроле летења Србије и Црне Горе Предраг Јовановић.

Изградња је започета у фебруару, и актуелна епидемиолошка ситуација COVID-19 није успорила, нити утицала на ток радова. Завршетак радова у грађевинском смислу се очекује у септембру 2021. године, након чега ће уследити опремање најмодернијом опремом, софтверима и уређајима како би наставили ефикасно да одговарамо потребама ваздушног саобраћаја – додао је Јовановић.

Српско небо јесте сигурно небо, и треба да остане тако сигурно нарочито у времену када очекујемо све већи број и неких нових дестинација, и нових рута у ваздушном саобраћају. Са друге стране српско небо треба да подржи и нове аеродроме које Србија гради. За то је потребан нови торањ, управо овакав какав гради Контрола летења Србије и Црне Горе овде. Ми послујемо и радимо по свим европским стандардима, и када посматрамо све врсте саобраћаја у Србији, ваздушни саобраћај је тај који је део и Европе и света – истакла је министарка Михаиловић.

Нови торањ ће бити у оперативној употреби тачно 60 година након отварања постојећег торња.

featured_image
featured_image