Novi kontrolni toranj SMATSA

Srpsko nebo je sigurno

Novi kontrolni toranj SMATSA

25.09.2020

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihailović obišla je danas sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA,  radove na izgradnji novog kontrolnog tornja na Aerodromu “Nikola Tesla”.

Na ukupnoj površini od 7500 kvadratnih metara biće izgrađena dva objekta, Aneks postojeće zgrade Centra kontrole letenja, i novi toranj visine 75 metara sa kupolom na vrhu od 100 kvadratnih metara. U okviru sveobuhvatne modernizacije SMATSA, ovo je jedan od najvećih i  najvažnijih projekata – ovim rečima obratio se prisutnima direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović.

Izgradnja je započeta u februaru, i aktuelna epidemiološka situacija COVID-19 nije usporila, niti uticala na tok radova. Završetak radova u građevinskom smislu se očekuje u septembru 2021. godine, nakon čega će uslediti opremanje najmodernijom opremom, softverima i uređajima kako bi nastavili efikasno da odgovaramo potrebama vazdušnog saobraćaja – dodao je Jovanović.

Srpsko nebo jeste sigurno nebo, i treba da ostane tako sigurno naročito u vremenu kada očekujemo sve veći broj i nekih novih destinacija, i novih ruta u vazdušnom saobraćaju. Sa druge strane srpsko nebo treba da podrži i nove aerodrome koje Srbija gradi. Za to je potreban novi toranj, upravo ovakav kakav gradi Kontrola letenja Srbije i Crne Gore ovde. Mi poslujemo i radimo po svim evropskim standardima, i kada posmatramo sve vrste saobraćaja u Srbiji, vazdušni saobraćaj je taj koji je deo i Evrope i sveta – istakla je ministarka Mihailović.

Novi toranj će biti u operativnoj upotrebi tačno 60 godina nakon otvaranja postojećeg tornja.

featured_image
featured_image