Писмо директора EUROCONTROL после посете SMATSA

Бренер: Верујем да ће моја посета Београду ојачати нашу сарадњу у области АТМ и да ће уродити плодом у веома блиској будућности.

Писмо директора EUROCONTROL после посете SMATSA

30.07.2014

Драги г. Ровчанин, драги Радојице,

 

Веома сам Вам захвалан на срдачном пријему током моје мисије у Београду 14. и 15. јула 2014. године. Изузетно ценим пријатну атмосферу, професионалну помоћ и одличну организацију састанка.

Моја посета Србији је резултовала низом веома важних разговора, укључујући и оне везане за Централизоване сервисе (CS). Ценим ваше интересовање за CS и желео бих да вам захвалим што сте се пријавили за учешће у CFI поступку. Желео бих да вам још једном скренем пажњу да SMATSA доо мора да обезбеди неопходну политичку подршку за потписивање Споразума конзорцијума за CFT и Изјаве о заједничком наступању.

С тим у вези сам послао писмо вашем Министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Желео бих да Вас подсетим да је неопходно да макар један пружалац услуга у ваздушној пловидби (ANSP) из земље чланице EU буде укључен у конзорцијум, који ће бити заснован на заједничким интересима и на географској равнотежи, а не нужно на географској близини.

Осим тога, још једном Вас уверавам да ће са наше стране бити обезбеђена сва потребна подршка у погледу процеса развоја CS.

Такође, изражавам задовољство што је ситуација у вези са сектором KFOR-а повољно решена и уверен сам да ћемо исто тако у будућности решити и ситуацију која се тиче доњег ваздушног простора.

Поред тога, EUROCONTROL подржава иницијативу Србије у спровођењу студије изводљивости за FAB-ове. Агенција ће вам радо дати стручно мишљење у погледу овог питања.

На крају, желео бих да Вам захвалим за обилазак Центра контроле летења, што ми је омогућило стицање знатно подробнијег разумевања процеса и процедура који се примењују у вашој земљи.

Чврсто верујем да ће моја посета Београду ојачати нашу сарадњу у области АТМ-а и да ће уродити плодом у веома блиској будућности.

 

Срдачно,

Frank Brener

Генерални Директор EUROCONTROL