Pismo direktora EUROCONTROL posle posete SMATSA

Brener: Verujem da će moja poseta Beogradu ojačati našu saradnju u oblasti ATM i da će uroditi plodom u veoma bliskoj budućnosti.

Pismo direktora EUROCONTROL posle posete SMATSA

30.07.2014

Dragi g. Rovčanin, dragi Radojice,

 

Veoma sam Vam zahvalan na srdačnom prijemu tokom moje misije u Beogradu 14. i 15. jula 2014. godine. Izuzetno cenim prijatnu atmosferu, profesionalnu pomoć i odličnu organizaciju sastanka.

Moja poseta Srbiji je rezultovala nizom veoma važnih razgovora, uključujući i one vezane za Centralizovane servise (CS). Cenim vaše interesovanje za CS i želeo bih da vam zahvalim što ste se prijavili za učešće u CFI postupku. Želeo bih da vam još jednom skrenem pažnju da SMATSA doo mora da obezbedi neophodnu političku podršku za potpisivanje Sporazuma konzorcijuma za CFT i Izjave o zajedničkom nastupanju.

S tim u vezi sam poslao pismo vašem Ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Želeo bih da Vas podsetim da je neophodno da makar jedan pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi (ANSP) iz zemlje članice EU bude uključen u konzorcijum, koji će biti zasnovan na zajedničkim interesima i na geografskoj ravnoteži, a ne nužno na geografskoj blizini.

Osim toga, još jednom Vas uveravam da će sa naše strane biti obezbeđena sva potrebna podrška u pogledu procesa razvoja CS.

Takođe, izražavam zadovoljstvo što je situacija u vezi sa sektorom KFOR-a povoljno rešena i uveren sam da ćemo isto tako u budućnosti rešiti i situaciju koja se tiče donjeg vazdušnog prostora.

Pored toga, EUROCONTROL podržava inicijativu Srbije u sprovođenju studije izvodljivosti za FAB-ove. Agencija će vam rado dati stručno mišljenje u pogledu ovog pitanja.

Na kraju, želeo bih da Vam zahvalim za obilazak Centra kontrole letenja, što mi je omogućilo sticanje znatno podrobnijeg razumevanja procesa i procedura koji se primenjuju u vašoj zemlji.

Čvrsto verujem da će moja poseta Beogradu ojačati našu saradnju u oblasti ATM-a i da će uroditi plodom u veoma bliskoj budućnosti.

 

Srdačno,

Frank Brener

Generalni Direktor EUROCONTROL