Pismo zahvalnosti iz Hrvatske

Hrvatska Kontrola letenja zahvalila se SMATSA na profesionalnom i brzom reagovanju.

Pismo zahvalnosti iz Hrvatske

05.08.2014

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore

SMATSA doo

Beograd

05.08.2014. godine

S A O P Š T E NJ E

 

Hrvatska kontrola letenja zahvalila se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore na profesionalnom i brzom reagovanju kada je SMATSA preuzela kontrolisanje tog vazdušnog prostora. U pismu dostavljenom SMATSA se kaže:

 

Drage kolege, dragi prijatelji!

 

U sredu 30. jula u 13:22 (po koordinisanom univerzalnom vremenu), dogodio se najgori i najstrašniji incident u kratkoj istoriji hrvatske kontrole letenja. Došlo je do velikog prekida u snabdevanju električnom energijom na svim jedinicama za napajanje strujom koji je za posledicu imao gubitak jedinog oruđa koje je potrebno kontrolorima letenja: radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama.

Tog, ne tako opterećenog dana i sata tokom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i 8 otvorenih sektora! Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li da zamislite?!

Tih 35 minuta, dok nismo raščistili nebo, ili bolje reći, dok vi, naši dragi prijatelji, niste raščistili naše nebo, bili su, za većinu kontrolora, po njihovim rečima, najšokantniji i najgrozniji minuti u njihovim karijerama, a većina njih je u ovom poslu već preko 15 godina.

Da zaključimo, želeli bismo da prenesemo ovu poruku svim vašim članovima, svim kontrolorima u vašim službama, bez obzira jesu li ili nisu bili prisutni te srede posle podne, koja, iako ispunjena stresom, na sreću nije imala fatalni ishod i još jednom VELIKO HVALA SVIMA VAMA!

 

U ime svih hrvatskih kontrolora letenja,

Iskreno vaši,

 

Predsjednica HSSKL-a

Nataša Sumirat Adikusumah

Predsjednik HUKL-a

Željko Oreški

 

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo) preuzela je u sredu 30.07.2014. godine kontrolisanje vazdušnog prostora iznad cele teritorije Republike Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine. Tim povodom, direktor SMATSA, Radojica Rovčanin, izjavio je za medije u regionu da je zbog nevremena došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto BiH koje kontroliše taj provajder, pa je posao preuzela SMATSA.

„Apsolutno svi avioni u vazdušnom prostoru Hrvatske ostali su bez navigacije sa zemlje pa su u pomoć priskočili drugi provajderi. Pojačali smo smene, veliki broj ljudi se ponovo vratio na posao. Ovo je danas dan za podvig. U praksi se isplatilo sve što smo vežbali godinama za slučaj ovakve vanredne situacije koja do sada nije zabeležena“, rekao je Rovčanin.

Direktor SMATSA je naglasio da ga je hrvatski kolega u telefonskom razgovoru obavestio da ta zemlja polako uspostavlja sistem i da SMATSA i dalje ima pojačane smene i da je spremna da i sve drži pod kontrolom.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA doo) kontroliše vazdušni prostor republike Srbije, države Crne Gore, dela Južnog Jadrana i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine.