Писмо захвалности из Хрватске

Хрватска Контрола летења захвалила се SMATSA на професионалном и брзом реаговању.

Писмо захвалности из Хрватске

05.08.2014

Контрола летења Србије и Црне Горе

SMATSA доо

Београд

05.08.2014. године

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Хрватска контрола летења захвалила се Контроли летења Србије и Црне Горе на професионалном и брзом реаговању када је SМАТSА преузела контролисање тог ваздушног простора. У писму достављеном SМАТSА се каже:

 

Drage kolege, dragi prijatelji!

 

U sredu 30. jula u 13:22 (po koordinisanom univerzalnom vremenu), dogodio se najgori i najstrašniji incident u kratkoj istoriji hrvatske kontrole letenja. Došlo je do velikog prekida u snabdevanju električnom energijom na svim jedinicama za napajanje strujom koji je za posledicu imao gubitak jedinog oruđa koje je potrebno kontrolorima letenja: radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama.

Tog, ne tako opterećenog dana i sata tokom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i 8 otvorenih sektora! Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore!! Možete li da zamislite?!

Tih 35 minuta, dok nismo raščistili nebo, ili bolje reći, dok vi, naši dragi prijatelji, niste raščistili naše nebo, bili su, za većinu kontrolora, po njihovim rečima, najšokantniji i najgrozniji minuti u njihovim karijerama, a većina njih je u ovom poslu već preko 15 godina.

Da zaključimo, želeli bismo da prenesemo ovu poruku svim vašim članovima, svim kontrolorima u vašim službama, bez obzira jesu li ili nisu bili prisutni te srede posle podne, koja, iako ispunjena stresom, na sreću nije imala fatalni ishod i još jednom VELIKO HVALA SVIMA VAMA!

 

U ime svih hrvatskih kontrolora letenja,

Iskreno vaši,

 

Predsjednica HSSKL-a

Nataša Sumirat Adikusumah

Predsjednik HUKL-a

Željko Oreški

 

Контрола летења Србије и Црне Горе (SМАТSА доо) преузела је у среду 30.07.2014. године контролисање ваздушног простора изнад целе територије Републике Хрватске и дела Босне и Херцеговине. Тим поводом, директор SМАТSА, Радојица Ровчанин, изјавио је за медије у региону да је због невремена дошло до потпуног пада система контроле летења изнад Хрватске и 45 одсто БиХ које контролише тај провајдер, па је посао преузела SМАТSА.

„Апсолутно сви авиони у ваздушном простору Хрватске остали су без навигације са земље па су у помоћ прискочили други провајдери. Појачали смо смене, велики број људи се поново вратио на посао. Ово је данас дан за подвиг. У пракси се исплатило све што смо вежбали годинама за случај овакве ванредне ситуације која до сада није забележена“, рекао је Ровчанин.

Директор SМАТSА је нагласио да га је хрватски колега у телефонском разговору обавестио да та земља полако успоставља систем и да SМАТSА и даље има појачане смене и да је спремна да и све држи под контролом.

Контрола летења Србије и Црне Горе (SМАТSА доо) контролише ваздушни простор републике Србије, државе Црне Горе, дела Јужног Јадрана и 55 одсто горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине.