Принудно слетање на Поникве

Брзом интервенцијом контролора летења за најкраће време омогућено хитно слетање не угожавајући безбедност осталих ваздухоплова.

Принудно слетање на Поникве

06.04.2014

Цивилни авион “Цесна 150” ознака HAERB са двојицом мађарских држављана принудно је слетео данас у 14.05 сати на Аеродром Поникве код Ужица због квара на мотору. Авион је полетео из Београда за Тиват и пријавио је Терминалној контроли летења Београд отказивање рада мотора, након чега му је, по захтеву пилота, одобрено слетање на аеродром Поникве. Брзом интервенцијом контролора летења SMATSA, по хитној и увежбаној процедури, за најкраће време је омогућено хитно слетање не угожавајући безбедност осталих ваздухоплова. Двојица путника “Цесне 150” приликом слетања нису повређени. После слетања, пилот је рекао да је безбедно слетео и да нема повређених. За сутра ујутро предвиђен је долазак сервисне екипе из Мађарске. О догађају су обавештени Директорат цивилног ваздухопловства, полиција и војска Србије.

Аеродрому Поникве, који је претрпео тешка оштећење током NATO бомбардовања, обновљен је рад 5. октобра 2013.године. Контролни торањ SМАТSА на Аеродрому Поникве има 700 квадрата и најсавременију опрему. Саграђен је 1997. године и до данас је у њега уграђивана најновија опрема за прихват и отпремање ваздухоплова. SMATSA је уврстила овај аеродром у све планове за модернизацију у складу са ширењем ове ваздушне луке са цилјем да на професионалан начин учинимо ваздушни саобраћај у овом делу Србије безбедним и брзим, а у складу са свим Европским правилима и захтевима струке. Аеродромска Контрола летења на Пониквама има 17 радника свих профила: инжењера, контролора, техничара и метеоролога.

Поводом принудног слетања на Аеродром Поникве, SMATSA саопштавада је још једном показала професионалност у успешном решавању ванредних ситуација авиона који прелећу регион Југоистичне Европе, јер је за најкраће време омогућила хитно слетање не угрожавајући безбедност осталих ваздухоплова и не продужавајући њихово време путовања.

featured_image
featured_image