Prinudno sletanje na Ponikve

Brzom intervencijom kontrolora letenja za najkraće vreme omogućeno hitno sletanje ne ugožavajući bezbednost ostalih vazduhoplova.

Prinudno sletanje na Ponikve

06.04.2014

Civilni avion “Cesna 150” oznaka HAERB sa dvojicom mađarskih državljana prinudno je sleteo danas u 14.05 sati na Aerodrom Ponikve kod Užica zbog kvara na motoru. Avion je poleteo iz Beograda za Tivat i prijavio je Terminalnoj kontroli letenja Beograd otkazivanje rada motora, nakon čega mu je, po zahtevu pilota, odobreno sletanje na aerodrom Ponikve. Brzom intervencijom kontrolora letenja SMATSA, po hitnoj i uvežbanoj proceduri, za najkraće vreme je omogućeno hitno sletanje ne ugožavajući bezbednost ostalih vazduhoplova. Dvojica putnika “Cesne 150” prilikom sletanja nisu povređeni. Posle sletanja, pilot je rekao da je bezbedno sleteo i da nema povređenih. Za sutra ujutro predviđen je dolazak servisne ekipe iz Mađarske. O događaju su obavešteni Direktorat civilnog vazduhoplovstva, policija i vojska Srbije.

Aerodromu Ponikve, koji je pretrpeo teška oštećenje tokom NATO bombardovanja, obnovljen je rad 5. oktobra 2013.godine. Kontrolni toranj SMATSA na Aerodromu Ponikve ima 700 kvadrata i najsavremeniju opremu. Sagrađen je 1997. godine i do danas je u njega ugrađivana najnovija oprema za prihvat i otpremanje vazduhoplova. SMATSA je uvrstila ovaj aerodrom u sve planove za modernizaciju u skladu sa širenjem ove vazdušne luke sa ciljem da na profesionalan način učinimo vazdušni saobraćaj u ovom delu Srbije bezbednim i brzim, a u skladu sa svim Evropskim pravilima i zahtevima struke. Aerodromska Kontrola letenja na Ponikvama ima 17 radnika svih profila: inženjera, kontrolora, tehničara i meteorologa.

Povodom prinudnog sletanja na Aerodrom Ponikve, SMATSA saopštavada je još jednom pokazala profesionalnost u uspešnom rešavanju vanrednih situacija aviona koji preleću region Jugoistične Evrope, jer je za najkraće vreme omogućila hitno sletanje ne ugrožavajući bezbednost ostalih vazduhoplova i ne produžavajući njihovo vreme putovanja.

featured_image
featured_image