Свечаност поводом дана PB и ПВО

Директору SMATSA Предрагу Јовановићу уручена Плакета РВ и ПВО

Свечаност поводом дана PB и ПВО

24.12.2018

Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је вечерас у Дому ваздухопловства у Земуну, у присуству изасланика председника Србије министра одбране Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића.Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана у оним тешким и страшним данима, упркос свему успели су да сачувају и образ војске и образ нације, али и слободно небо.

Очекивати од вас да се носите са 19 најмоћнијих земаља на свету било је више него што може да се да или тражи, а ви сте то урадили, изјавио је министар Вулин додајући да су те 1999. били слабији у свему осим у људима који су чинили РВ и ПВО.

Година која је пред нама, истакао је министар одбране, је она у којој ћемо наставити са опремањем, модернизацијом и јачањем, у којој ћемо постати свеснији себе и своје величине и значаја, преноси Бета.

Честитајући празник свим припадницима, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић је истакао да су се у историји вида дугој више од века, смењивали периоди просперитета, али и бурни периоди, када се бранила и одбранила држава и народ, додајући да данас можемо бити поносни на све припаднике РВ и ПВО јер су увек били на висини задатка, али и што су љубав према отаџбини и слободи стављали испред својих живота.

Одлуком команданта РВ и ПВО, за дугогодишњу и успешну сарадњу Плакета РВ и ПВО додељена је Контроли летења Србије И Црне Горе, а коју је генерал Жарковић вечерас уручио директору Предрагу Јовановићу.

Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

 

Извор Политика

Foto Политика, Министарство одбране,TangoSix

featured_image
featured_image
featured_image