Svečanost povodom dana PB i PVO

Direktoru SMATSA Predragu Jovanoviću uručena Plaketa RV i PVO

Svečanost povodom dana PB i PVO

24.12.2018

Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je večeras u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u prisustvu izaslanika predsednika Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića.Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana u onim teškim i strašnim danima, uprkos svemu uspeli su da sačuvaju i obraz vojske i obraz nacije, ali i slobodno nebo.

Očekivati od vas da se nosite sa 19 najmoćnijih zemalja na svetu bilo je više nego što može da se da ili traži, a vi ste to uradili, izjavio je ministar Vulin dodajući da su te 1999. bili slabiji u svemu osim u ljudima koji su činili RV i PVO.

Godina koja je pred nama, istakao je ministar odbrane, je ona u kojoj ćemo nastaviti sa opremanjem, modernizacijom i jačanjem, u kojoj ćemo postati svesniji sebe i svoje veličine i značaja, prenosi Beta.

Čestitajući praznik svim pripadnicima, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković je istakao da su se u istoriji vida dugoj više od veka, smenjivali periodi prosperiteta, ali i burni periodi, kada se branila i odbranila država i narod, dodajući da danas možemo biti ponosni na sve pripadnike RV i PVO jer su uvek bili na visini zadatka, ali i što su ljubav prema otadžbini i slobodi stavljali ispred svojih života.

Odlukom komandanta RV i PVO, za dugogodišnju i uspešnu saradnju Plaketa RV i PVO dodeljena je Kontroli letenja Srbije I Crne Gore, a koju je general Žarković večeras uručio direktoru Predragu Jovanoviću.

Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

 

Izvor Politika

Foto Politika, Ministarstvo odbrane,TangoSix

featured_image
featured_image
featured_image