Амбасадор НР Кине у посети SMATSA

Кина је заинтересована за обуку пилота у Ваздухопловној академији у Вршцу

Амбасадор НР Кине у посети SMATSA

17.11.2018

Њ.Е. господин Ли Манчанг, амбасадор НР Кине у Србији са својим сарадницима је у петак 16. новембра посетио SMATSA Ваздухопловну академију у Вршцу. “Имам заиста леп утисак. Нисам знао да је овако велика и модерна и на тако високом нивоу”, рекао је амбасадор.

Домаћин посете, Предраг Јовановић директор Контроле летења Србије и Црне Горе је кинеском амбасадору представио капацитете Вазухопловне академије у Вршцу, и могућности за обуку пилота.

“Ово је јединствен комплекс у овом делу Европу, где је на 350 хектара смештена школа за пилоте и сопствени аеродром, са једном бетонском и две травнате писте, сервис за одржавање ваздухоплова и контрола летења. То је један заокружен процес који можемо понудити.

С обзиром на прогнозу да ће у свету недостајати у наредних 20 година готово 800.000 пилота, и да ће се највише њих тражити у региону Азија – Пацифик, а највише у Кини, мислим да можемо понудити кинеским партнерима квалитетну обуку уз прихватљиву цену. Кинески студенти би учили овде у једном пријатељском окружењу, пошто су грађани Кине овде увек добродошли”, истакао је Јовановић.

Амбасадор је нагласио да  је први пут у посети Ваздухопловној академији и Вршцу, и захвалио директору на позиву. “Разменили смо мишљење о томе како да почнемо да сарађујемо између Кине и Србије у овој области. Свакако имамо велико интересовање. Мислим да ће овде доћи више кинеских студената да уче да возе авион и заволе Србију и Вршац и вашу Академију.

Кина је огромно тржиште када је реч о пилотима. Ми ћемо послати извештај у Кину да видимо како ћемо покренути ову сарадњу. Мислим да постоји велики простор за сарадњу и велико интересовање”, поручио је Манчанг.

Амбасадор је након састанка са директором SMATSA Предрагом Јовановићем, државним секретаром Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Лакићевићем и сарадницима  испробао најсавременији симулатор летења који се користи у завршној фази обуке. Сат времена летења на овом симулатору се вреднује као сат летења у правом авиону.

Са својим сарадницама, током посете у пратњи искускусног пилота и инструктора SMATSA Ваздухопловне академије амбасадор је летео и авионом Cesna 172 који се користи током обуке полазника Академије.

Након лета је од директора Јовановића добио сертификат за успешно обављен први лет.

“Хвала што сам имао прилику да се возим малим авионом, и капетан је заиста супер. Показао је како се вози. То је велики доживљај. Нас седморо је било из амбасаде, и нико од нас до сада није летео малим авионом. То је велики доживљај који никада нећу заборавити”, истакао је амбасадор.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image