Нови торањ од 75 метара

Међу 10 највиших на свету

Нови торањ од 75 метара

28.07.2017

Изјава за медије директора SMATSA доо Београд, господина Радојице Ровчанина, поводом усвајања плана изградње Контролног торња на аеродрому “Никола Тесла” у Београду:

“Поштовани новинари,

Са великим задовољством Вас обавештавам да је колегијум SMATSA доо Београд усвојио детаљан план о изградњи новог Контролног торња на београдском аеродрому. Објекат ће бити висине 75 метара, највиши у овом делу Европе и међу десет највиших на свету.

Изградњом новог торња, SMATSA доо Београд иде у корак са плановима Владе Републике Србије о давању у концесију Аеродрома “Никола Тесла” јер ће својом новом техничком опремом омогућити даљи раст саобраћаја и реализацију свих планова будућег концесионара. Сви детаљи техничке документације биће завршени до јуна 2018. године, радови почињу на јесен 2018. године и трајаће годину дана. Торањ ће бити изграђен на земљишту SMATSA доо Београд и финансиран из сопствених прихода без оптерећивања буџета Србије и Црне Горе.

Стари торањ направљен је 1962. године, када смо за годину дана имали саобраћај од 300 авиона годишње, колико данас имамо у најоптерећенијем сату. Ово архитектонско ремек дело, омогућиће још бољу видљивост аеродромских површина и боље услове рада. Биће уграђена нова технологија у складу са европским регулативама и стандардима, зграда ће бити енергетски ефикасна и изграђена од еколошких материјала.

Идејно решење урадила је “Енергопројект индустрија“ а за изградњу ће бити ангажовани домаћи извођачи. Ово је и за Контролу летења веома важан пројекат јер ћемо на једном месту, у истом дворишту, имати Обласну, Терминалну и Аеродромску контролу летења.

SMATSA доо Београд наставиће и даље да инвестицијама унапређује цивилни и војни ваздушни саобраћај у Србији, посебно оне сегменте који су у функцији развоја београдског аеродрома.

Срдачно Вас поздрављам и желим сваки успех у даљем раду”.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image