Novi toranj od 75 metara

Među 10 najviših na svetu

Novi toranj od 75 metara

28.07.2017

Izjava za medije direktora SMATSA doo Beograd, gospodina Radojice Rovčanina, povodom usvajanja plana izgradnje Kontrolnog tornja na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu:

“Poštovani novinari,

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavam da je kolegijum SMATSA doo Beograd usvojio detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu. Objekat će biti visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu.

Izgradnjom novog tornja, SMATSA doo Beograd ide u korak sa planovima Vlade Republike Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara. Svi detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna 2018. godine, radovi počinju na jesen 2018. godine i trajaće godinu dana. Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA doo Beograd i finansiran iz sopstvenih prihoda bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

Stari toranj napravljen je 1962. godine, kada smo za godinu dana imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo, omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada. Biće ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala.

Idejno rešenje uradila je “Energoprojekt industrija“ a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači. Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja.

SMATSA doo Beograd nastaviće i dalje da investicijama unapređuje civilni i vojni vazdušni saobraćaj u Srbiji, posebno one segmente koji su u funkciji razvoja beogradskog aerodroma.

Srdačno Vas pozdravljam i želim svaki uspeh u daljem radu”.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image