Rekordan broj upisanih studenata na SAA

SMATSA vazduhoplovnu akademiju u septembarskom roku upisao do sada najveći broj samofinansirajućih studenata iz Francuske, Moldavije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Jordana, SAD, Velike Britanije i Srbije.

Rekordan broj upisanih studenata na SAA

10.09.2013

U SMATSA vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu održan je prijemni ispit za upis nove generacije samofinansirajućih studenata. Prijemni ispit položilo je 28 budućih studenata. 27 je upisalo kurs za profesionalnog pilota u avio saobraćaju ATP(A) a jedan će pohađati obuku PPL (Private pilot license). U prostorijama Akademije, posle objavljivanja rang-liste, potpisani su i ugovori o školovanju. Novi studenti SAA su iz: Francuske, Moldavije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Jordana, SAD, Velike Britanije i Srbije. Celokupna  nastava, koja počinje sredinom oktobra, biće organizovana na engleskom jeziku. Tokom celog dana, oni su polagali prijemni ispit iz matematike, fizike i engleskog jezika. Stručna komisija, sastavljena od profesora i instruktora SAA, održala je sa svakim kandidatom i usmeni intervju. Sa roditeljima je održan sastanak na kome su dobili sve odgovore na pitanja o budućem školovanju svoje dece. Među novim studentima su tri devojke. Kontrola letenje Srbije i Crne Gore (SMATSA) koja je vlasnik SMATSA aviation academy želi novim studentima dobrodošlicu u svet vazduhoplovstva i uspešan završetak studija.

SMATSA aviation academy (SAA) nalazi se u Vršcu, 80 kilometara severoistočno od Beograda i druga je po veličini pilotska Akademija u Evropi. SAA ima 40 zaposlenih: profesora, instruktora i administrativnih radnika. SAA je osnovana 1954. godine i odškolovala je preko 2000 pilota koji sada lete u avio-kompanijama širom sveta. Posedujemo sopstveni aerodrom na 300 hektara, 3 piste, kontrolni toranj opremljen najsavremenijom tehnologijom i 1700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora.

 

U floti SAA ima 20 aviona:

  • 8 potpuno novih aviona Cessna 172 S, imaju 4 sedišta, brzina krstarenja je 122 čvora
  • 10 aviona Cessna 172 N, imaju 4 sedišta, brzina krstarenja 122 čvora
  • 2 aviona Cessna 310 T, imaju 4 sedišta, brzina krstarenja je 191 čvor
  • 1 simulator Alsim ALX FNPT, koji je toliko tehnološki napredan da se 1 sat treninga u tom aparatu računa kao 1 sat realnog letenja

 

SMATSA vazduhoplovna akademija potencijalnim pilotima nudi dve vrste kurseva:

Modularni kursevi namenjeni su polaznicima koji žele da pojedinačno prođu sve faze u obuci profesionalnih pilota. Ovi kursevi idealni su za polaznike koji imaju stalan posao ili porodicu i brzina školovanja im ne predstavlja piroritet, pa žele postepenu obuku.

Integrisani kursevi namenjeni su polaznicima koji žele da što pre postanu profesioalni piloti. Ovakvi kursevi zasnovani su na celodnevnoj teoretskoj i praktičnoj obuci kandidata, zbog čega se završavaju veoma brzo (za najviše 18 do 24 meseca).

Akademija poseduje sopstveni Kontrolni toranj.

SMATSA vazduhoplovna akademija ima ovlašćenje Direktorata Civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije da sprovodi i organizuje modularne i integrisane kurseve u skladu sa evropskim propisom JAR-FCL 1. Pri sticanju dozvole u SMATSA vazduhoplovnoj akademiji, pilot može da upravlja vazduhoplovom u bilo kojoj zemlji Evropske Unije bez dodatnog školovanja.

Obuka kontrolora letenja se vrši u akreditovanim centrima za obuku vazduhoplovno ovlašćenog osoblja prema definisanim i odobrenim planovima i programima obuke. Planovi i programi obuke razlikuju se u zavisnosti od vrste dozvole/ovlašćenja, tj. da li se polaznik obuke priprema za rad u okviru aerodromske, prilazne ili oblasne kontrole letenja. Bez obzira na vrstu dozvole/ovlašćenja obuka podrazumeva teorijski i praktični deo.

U SMATSA vazduhoplovnoj akademiji se sprovodi obuka kontrolora letenja koja je usklađena sa najsavremenijom svetskom praksom, kao i zahtevima koja postavlja EUROCONTROL, ICAO i Evropska regulativa.

2100 kontrolora dobilo je dozvole od 1967.godine.

Piloti i kontrolori letenja moraju da poseduju znanje engleskog jezika na ICAO nivou 4. Naši kursevi engleskog jezika pripremaju kandidate da ispune ovaj uslov i polože Test of  English for Aviation (TEA).

Nudimo kurseve engleskog jezika u Vršcu i Beogradu, tako da imate priliku da pohađate predavanja engleskog jezika na istoj lokacije gde ćete kasnije pohađati nastavu za pilota ili kontrolora letenja.

 

Kursevi za profesionalnog pilota:

ATP (A): 18 – 24 meseca

CPL (A) /IR: 18 – 24 meseca

CPL (A): 4 – 6 meseci

ATPL (A) Theoretical Knowledge: 5 – 6 meseci

ATP (A) for PPL holder: 7 – 8 meseci

ATP (A) for CPL IR holder: 4 – 5 meseci

MCC (A): 3 – 4 nedelje

 

Kursevi za sportskog pilota

PPL (A): 2 – 3 meseca

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image
featured_image