SМАTSA и ДЦВ обележили 15 година рада

Спремни за нове изазове

SМАTSA и ДЦВ обележили 15 година рада

17.01.2019

Контрола летења Србије и Црне Горе и Директорат цивилног ваздухопловства обележили су 15 година рада. У Скупштини града уприличена је прослава овим поводом.

У свечаној Сали Старог Двора добродошлицу присутнима пожелели су домаћини директор Контроле летења Србије и Црне Горе господин Предраг Јовановић, и директор Директората за цивилно ваздухопловство госпођа Мирјана Чизмаров.

“Као земља са дугогодишњом традицијом у цивилном ваздухопловству, чије је небо раскрсница путева који спајају Европу са остатком света, Србија је увек посвећивала посебну пажњу развоју и унапређењу цивилног ваздухопловства.

Водећи се потребом омогућавања услова за безбедно и несметано одвијање ваздушног саобраћаја уз поштовање тржишних принципа, недискриминације, транспарентности и неутралности смо уочили да савремено цивилно ваздухопловство и контиунуирана потреба за унапређењем у овој области од нас захтевају нови приступ у организацији ваздухопловне власти” – рекла је Чизмаров.

Обраћајући се присутнима, нагласила је да је период од 15 година био пун изазова, а управо ти изазови су допринели већој посвећености и ангажовању у намери да Србија у ваздухопловном свету добије место које јој припада и поново постане незаобилазни део ваздухопловне породице.

“Богата и дуга традиција у ваздухопловству на овим просторима, акумулирано знање и напредна схватања, били су солидан потенцијал који је требало употребити и реализовати.

Формирањем SMATSA на самом крају 2003. године, неколико дана пре формирања Директората, створена је основа да се ухвати корак са осталима.

Интензивно се кренуло у више смерова: кренуло се са модернизацијом радарских уређаја и система за приказивање података; система за говорну комуникацију, интензивно је обучаван кадар у земљи и у иностранству. Убрзано су стварани услови који ће омогућити да се квалитет и перформансе услуга доведу на ниво какав заслужује пружалац услуга у Србији и  Црној Гори” – истакао је Јовановић.

Истичући значај реализованих пројеката, сарадњу са ДЦВ-ом, сарадњу са осталим државним институцијама и међународним организацијама кроз период од 15 година, директор SMATSA са задовољством истиче: “Данас је SMATSA синоним успешног, модерног и респектабилног пружаоца услуга у ваздушној пловидби на паневропском простору.“

Свечаности су присуствовали министер одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, његова екселенција амбасадор Црне Горе у РС Бранислав Мићуновић, Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, представници органа управљања SMATSA и ДЦВ, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као и многе друге званице.

Чизмаров и Јовановић су се сложили да поменуте резултате не би постигли без тимског рада, посвећеног и високо професионалног особља.

Искористили су прилику да захвале свима на поверењу, подршци, раду и залагању током протеклих 15 година.

“Других 15 година носи очигледно велике изазове. Али, не бисмо били то што јесмо да не прихватамо такве изазове и радимо на томе да нашим професионалним наследницима у SMATSA, а и у свим институцијама које су повезане са послом који обављамо створимо основу за једну лепу професионалну будућност” – додао је Јовановић на крају.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image