SMATSA i DCV obeležili 15 godina rada

Spremni za nove izazove

SMATSA i DCV obeležili 15 godina rada

17.01.2019

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore i Direktorat civilnog vazduhoplovstva obeležili su 15 godina rada. U Skupštini grada upriličena je proslava ovim povodom.

U svečanoj Sali Starog Dvora dobrodošlicu prisutnima poželeli su domaćini direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore gospodin Predrag Jovanović, i direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo gospođa Mirjana Čizmarov.

“Kao zemlja sa dugogodišnjom tradicijom u civilnom vazduhoplovstvu, čije je nebo raskrsnica puteva koji spajaju Evropu sa ostatkom sveta, Srbija je uvek posvećivala posebnu pažnju razvoju i unapređenju civilnog vazduhoplovstva.

Vodeći se potrebom omogućavanja uslova za bezbedno i nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja uz poštovanje tržišnih principa, nediskriminacije, transparentnosti i neutralnosti smo uočili da savremeno civilno vazduhoplovstvo i kontiunuirana potreba za unapređenjem u ovoj oblasti od nas zahtevaju novi pristup u organizaciji vazduhoplovne vlasti” – rekla je Čizmarov.

Obraćajući se prisutnima, naglasila je da je period od 15 godina bio pun izazova, a upravo ti izazovi su doprineli većoj posvećenosti i angažovanju u nameri da Srbija u vazduhoplovnom svetu dobije mesto koje joj pripada i ponovo postane nezaobilazni deo vazduhoplovne porodice.

“Bogata i duga tradicija u vazduhoplovstvu na ovim prostorima, akumulirano znanje i napredna shvatanja, bili su solidan potencijal koji je trebalo upotrebiti i realizovati.

Formiranjem SMATSA na samom kraju 2003. godine, nekoliko dana pre formiranja Direktorata, stvorena je osnova da se uhvati korak sa ostalima.

Intenzivno se krenulo u više smerova: krenulo se sa modernizacijom radarskih uređaja i sistema za prikazivanje podataka; sistema za govornu komunikaciju, intenzivno je obučavan kadar u zemlji i u inostranstvu. Ubrzano su stvarani uslovi koji će omogućiti da se kvalitet i performanse usluga dovedu na nivo kakav zaslužuje pružalac usluga u Srbiji i  Crnoj Gori” – istakao je Jovanović.

Ističući značaj realizovanih projekata, saradnju sa DCV-om, saradnju sa ostalim državnim institucijama i međunarodnim organizacijama kroz period od 15 godina, direktor SMATSA sa zadovoljstvom ističe: “Danas je SMATSA sinonim uspešnog, modernog i respektabilnog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi na panevropskom prostoru.“

Svečanosti su prisustvovali minister odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, njegova ekselencija ambasador Crne Gore u RS Branislav Mićunović, Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, predstavnici organa upravljanja SMATSA i DCV, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i mnoge druge zvanice.

Čizmarov i Jovanović su se složili da pomenute rezultate ne bi postigli bez timskog rada, posvećenog i visoko profesionalnog osoblja.

Iskoristili su priliku da zahvale svima na poverenju, podršci, radu i zalaganju tokom proteklih 15 godina.

“Drugih 15 godina nosi očigledno velike izazove. Ali, ne bismo bili to što jesmo da ne prihvatamo takve izazove i radimo na tome da našim profesionalnim naslednicima u SMATSA, a i u svim institucijama koje su povezane sa poslom koji obavljamo stvorimo osnovu za jednu lepu profesionalnu budućnost” – dodao je Jovanović na kraju.

featured_image
featured_image
featured_image
featured_image