CPDLC – Controller Pilot Data Link Communications

CPDLC – Controller Pilot Data Link Communications

04.04.2024

Od 22. februara 2024 godine SMATSA doo pridružila se evropskoj porodici provajdera koji koriste Controller Pilot Data Link Communications – CPDLC kao dopunsko sredstvo komunikacije kontrolora letenja i posada vazduhoplova koji lete u vazdušnom prostoru u oblasti nadležnosti CKL Beograd od FL205-FL660. CPDLC podrazumeva razmenu predefinisanih poruka između pilota i kontrolora letenja, ne menjajući činjenicu da je glasovna komunikacija primarna.

Upotrebom CPDLC u operativnom radu unapređuje se komunikacija, “štedi” operativna frekvencija koja ostaje na raspolaganju za razmenu hitnih informacija i instrukcija za situacije u kojima je kritično vreme izvršenja. Činjenica da se razmenjuju predefinisane poruke, smanjuje mogućnost greške u komunikaciji i razumevanju izdatih instrukcija kontrolora letenja naročito pri izdavanju i ponavljanju instrukcija od strane posade (read-back) ili kontrolora letenja kao i situacije kada se iz bilo kojih razloga prečuje ponovljena instrukcija.

U oblasti nadležnosti CKL Beograd dostupni su Data Link Initiation Capability (DLIC), ATC Communications Management Service (ACM), ATC Clearances Service (ACL) i ATC Microphone Check Service (AMC) servisi. Kontrolori letenja ih koriste bez ograničenja.

Na taj način unapređena je bezbednost pružanja usluga kontrole letenja CKL Beograd, koja je osnovni cilj svih provajdera usluga u vazdušnom saobraćaju, istovremeno stvarajući uslove za podizanje kapaciteta bez uticaja na bezbednost.