SMATSA koristi najmoderniji ATM sistem u Evropi

SMATSA koristi najmoderniji ATM sistem u Evropi

04.04.2024

Od decembra 2023 godine SMATSA doo koristi softverske alate TopSky-ATC sistema među kojima su alati za kontrolore letenja koji su razvijeni zajedničkom saradnjom SMATSA i Thales eksperata za ATM sisteme. Drugi korisnici TopSky-ATC sistema alate koji su razvijeni u sklopu ovog projekta tek treba da implementiraju.

Unapređeni i novi alati se baziraju na daljem razvoju postojeće funkcionalnosti TST (alat izvršnog kontrolora letenja za upozorenje o konfliktu) i obezbeđuju kontroloru informacije o tome koji nivoi leta, kursevi i direktne rute su konfliktne, a koje ne, i na taj način unapređuje donošenje brze odluke pri rešavanju konfliktnih situacija u realnom vremenu. Ovakvo unapređenje će biti velika pomoć u kognitivnom procesu kontrolora letenja i značajno doprineti sigurnosti odabira adekvatnog rešenja konfliktnih situacija kod porasta saobraćaja sa kojim se svakodnevno suočavamo.

U razvoju novih funkcionalnosti predstavnici SMATSA doo su direktno učestvovali, bez mogućnosti da iskoriste rešenja bilo kog pružaoca usluga korisnika TopSky-ATC sistema, kao i iskustva iz rada bilo kog drugog ATM sistema.

Pored toga, unapređenjem je obuhvaćen i dalji razvoj funkcionalnosti, konkretno ažuriranja RVSM statusa  skraćenih planova leta-APL, koji se najčešće koriste za letove koji usled obilaženja lošeg vremena neplanirano ulaze u prostor naše nadležnosti. I ovo rešenje će biti sastavni deo softverskih paketa kod svih korisnika TopSky ATC sistema.

I na kraju ali ne manje bitno je unapređenje koje podrazumeva bolje upravljanje prikazima privremeno izdvojenih delova vazdušnog prostora. Sa inženjerskog aspekta sistem je unapređen i izvršena je obuka inženjera ASKL specijalnosti za korišćenje SWIM profila za razmenu podataka neophodnih za planiranje saobraćaja sa spoljnim korisnicima poput aerodroma, avio-prevozilaca i slično.

Prema rečima predstavnika proizvođača prilikom planiranja detaljnih aktivnosti postojala je bojazan da je vreme koje je predloženo za realizaciju projekta potencijalno kratko. Ipak, zahvaljujući inicijativi i angažovanju sa obe strane u kratkom vremenskom periodu sve planirano je izvršeno i na obostrano zadovoljstvo zaokružen još jedan proces u razvoju TopSky ATC sistema.