Istorijski rekord: 2969 aviona u danu

SMATSA se popela ove godine na sam vrh najboljih kontrola letenja u Evropi

Istorijski rekord: 2969 aviona u danu

10.09.2015

Aerodrom “Nikola Tesla” dobija novi toranj
Naše nebo oborilo rekorde, ove godine očekuje se više preleta za 55.000 nego lane

Obnova kontrolnog tornja u Tivtu počinje za dve nedelje i taj posao je vredan oko četiri miliona evra, a biće završen u roku od devet meseci. U toku su pripreme za postavljanje dva radara na teritoriji Srbije. Primarni i sekundarni na Besnoj kobili kod Vranja, za potrebe Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Vojske Srbije, i terminalni radar u beogradskoj vazdušnoj luci. Investicija, koja premašuje pet miliona evra, “pokriće” nebo iznad celog Balkana. Sledeće godine počinje izgradnja novog tornja u Surčinu, visine između 60 i 80 metara. Koliko, tačno, pokazaće idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine,  a vrednost se meri sa oko 15 miliona evra.

Ovo su, kako za “Novosti” kaže Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, najvažnije investicije planirane za ovu i narednu godinu.

– Na uglu ispred oblasne kontrole, na našoj parceli dižemo novi, još jedan simbol Beograda – navodi Rovčanin. – Toranj će tunelom biti povezan sa oblasnom kontrolom. Biće to velelepno zdanje u kojem će se naći najsavremenija oprema. Plan je da posao bude završen za godinu dana. Jedina zajednička institucija bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je nastavila da živi, sa druge pozicije popela se ove godine na sam vrh najboljih kontrola letenja u Evropi. Kako po pitanju bezbednosti vazdušne plovidbe, tako i zbog rekordnog povećanja broja preleta.

Nebom iznad SCG 29. avgusta prokrstarilo je čak 2.969 aviona, a lane je najbolji dan imao 2.619 letelica. U jednom satu naši kontrolori opslužili su 216 vazduhoplova, što je opet rekord u odnosu na najopterećeniji sat ranijih godina kada ih je bilo 185. U ovoj godini očekuje se ukupno oko 600.000 preleta, što je za oko 55.000 više nego lane.

 

OBUKA PILOTA

– Kontrola letenja u svojoj akademiji u Vršcu sada ima 130 studenata, budućih pilota, koji plaćaju školovanje, tako da su nam kapaciteti sto odsto popunjeni – ističe Rovčanin. – Mi radimo i kalibražu, odnosno proveru mernih instrumenata na zemlji iz vazduha i za to smo imali dva aviona, od kojih smo jedan prodali iznad nabavne cene. Taj “king er” smo platili osam, a prodali ga za 9,1 milion evra.

 

Izvor: Večernje novosti / T. Spalević / 10. septembar, 2015. godina