Спајање иницијатива SAXFRA и SEAFRA

Јачање југоисточне осе: опције најкраћих рута између Централне и Јужне Европе

Спајање иницијатива SAXFRA и SEAFRA

08.03.2017

Спајање иницијатива Слободно коришћење рута (Free Route Airspace) SAXFRA и SEAFRA
Иницијатива Јединствено небо на југоистоку (South East Common Sky Initiative) (SECSI) – Потписан Меморандум о сарадњи

За време светског АТМ Конгреса у Мадриду, представници пет ANSP-а потписали су Меморандум о сарадњи са циљем спајања две иницијативе Слободног коришћења рута SAXFRA (Слободно коришћење рута у прекограничном, ваздушном простору Словеније и Аустрије – Slovenian Austrian Cross-Border Free Route Airspace) анд SEAFRA (Слободно коришћење рута по југоисточној оси – (SEAFRA) South-East Axis Free Route Airspace).

SAXFRA (Аустријска и Словеначка Контрола летења) и SEAFRA (BHANSA, Хрватска контрола ваздушне пловидбе и SMATSA) су две кључне прекограничне иницијативе које су значајно допринеле ефикасном протоку ваздушног саобраћаја дуж виталне југоисточне осе. Сваки од ових пројеката је показао да добро функционише, али у складу са циљевима Јединственог европског неба (Single European Sky) спајање ова два ваздушна простора ће допринети чак и већим бенефицијама.

Иницијатива Јединствено небо на југоистоку ће ојачати југоисточну осу тиме што ће понудити опције најкраћих рута између Централне и Јужне Европе, укључујући ту и ваздушне токове ка Турској и даље ка Средњем истоку. Овом иницијативом не постиже се само остваривање циљева Европске Комисије који се тичу имплементације слободних рута кроз Европу већ се испуњавају и захтеви корисника ваздушног простора да им се омогуће вишеструке опције рута за исти пар градова. Сарадња између SAXFRA-е и SEAFRA-е довешће до стварања једног од највећег прекограничног, ваздушног простора слободног коришћења рута у Европи и претставља значајан корак на успостављању заједничког, Европског слободног коришћења рута (FRA) до 2022.

“У складу са иницијативом Јединствено европско небо, ово је следећи значајан корак ка слободном коришћењу рута широм целе Европе. Иницијатива Јединствено небо на југоистоку ће бити од користи и за авио компаније и за путнике тиме што ће се смањити потрошња горива као и време путовања”, изјавио је директор Аустријске контроле, господин Heinz Sommerbauer у Мадриду.

“Уколико постоји заједнички циљ и спремност на сарадњу, можемо постићи значајне ствари. Иницијатива Јединствено небо на југоистоку је савршен пример тога. Пет ANSP-а који раде заједно како би побољшали проток ваздушног саобраћаја кроз Европу”, рекао је директор операција Аустријске контроле, господин Thomas Hoffmann.

“Као логичан наставак савршене прекограничне сарадње кроз пројекте слободног коришћења рута SAXFRA и SEAFRA, SECSI не само да је у складу са иницијативом Јединствено европско небо већ нуди већу ефикасност и капацитет изнад Централне и Југоисточне Европе”, рекао је господин Даворин Приморац, директор BHANSA-е.

“SECSI Слободно коришћење рута је корак напред након два успешно завршена FRA пројекта, SAXFRA и SEAFRA. Убеђен сам да ће пет ANSP-а показати да успешно сарађују у корист корисника ваздушног простора како би уштедели тоне горива годишње; чак шта више, грађани ових шест држава биће изложени значајно смањеној емисији CO2 и NOx. Верујем да ће корисници ваздушног простора у овој области препознати предности FRA као и достигнућа у заштити природне средине” рекао је господин Драган Билаћ, директор Хрватске Контроле.

“Иницијатива Јединствено небо на југоистоку је још један битан корак напред ка потребној ANSP сарадњи да би савршено Европско небо постало стварност и да би се смањио утицај на животну средину” изјавио је Франц Жељко Жупанич, директор Словеначке контроле.

“Позитиван став, професионализам и посвећеност, које су све стране укључене у пројекте SEAFRA и SAXFRA демонстрирале, гарантују успех Иницијативе Јединствено небо на југоистоку. Апсолутно сам уверен да ће овај значајан пројекат Слободног коришћења рута у региону и у Европи донети битне уштеде нашим корисницима”, рекао је господин Радојица Ровчанин, директор SMATSA.

Значај Иницијативе Јединствено небо на југоистоку наглашен је и од стране Joe Sultana, директора Мреже Eurocontrol:

“Након успешне имплементације SAXFRA и SEAFRA иницијатива, Иницијатива Јединствено небо на југоистоку Европе (South East Europe Common Sky Initiative) је одличан пример како напредује имплементација прекограничног, слободног коришћења рута у Европи у комплексном ваздушном простору. Детаљан и иновативан посао који су спровели пет ANSP-а, блиско сарађујући са менаџером мреже, представљају опипљив пример како може да се оптимизује Европска АТМ мрежа. Тиме се отварају значајне могућности за даљу оптимизацију ваздушног простора у Централној и Југоисточној Европи са сличним иницијативама у суседству”.

 

За додатне информације, молимо обратите се:

Маркус Поханка, Austro Control: +43 51703 9100, markus.pohanka@austrocontrol.at

Жига Огризек, Slovenia Control: +38 65137 2706, ziga.ogrizek@sloveniacontrol.si