У Вршцу свет учи да лети

Министар просвете Младен Шарчевић у посети SAA

У Вршцу свет учи да лети

26.01.2018

МИНИСТАР просвете Младен Шарчевић у среду је, у склопу мини банатске турнеје, посетио Вршац.

– Много смо говорили о укупним улагањима у образовне установе, као и о формирању нове мреже школа, у коју ће бити укључене и локалне самоуправе, јер оне морају да нам дају предлоге и решења. Такође, представили смо им и друге реформе, попут појачане примене спорта у настави, обавезне обуке наставника и директора, и примене нових законских решења – рекао је Шарчевић након обиласка гимназије “Борислав Петров Браца”, ОШ “Младост” и Пилотске академије SMATSA.

Задовољан оним што је видео на академији, где се у савременим условима за пилота тренутно обучава 132 студената из целог света, министар је изразио жељу да се та школа укључи у нови програм министарства “Студирај у Србији”, који ће наредних дана почети са промоцијом.

– Земље које су некада код нас слале своје ђаке на студије, поново се интересују за то. Зато сада правимо каталог, у ком ћемо представити 24 студијска програма на енглеском језику. У другом кругу ћемо укључити и приватне факултете – додао је Шарчевић.

Планирано је да се каталози и интернет-презентације промовишу на међународним сајмовима образовања, на којима, подсећа министар, Србије до сада није било, због чега су многе прилике пропуштене.

ДИПЛОМА ЗА ВАЗДУШНО КРШТЕЊЕ
ТОКОМ посете Пилотској академији SMATSA у Вршцу, Шарчевић се провозао авионом “cesna 172”, на ком се обучавају полазници ове школе. Под командама пилота и инструктора Драгана Бакића обишао је тзв. мали школски круг изнад Вршачких планина, и чак имао прилику да као копилот управља авионом. Након слетања добио је диплому за успешно “ваздушно крштење”.

ВИШЕ ПРИМЕНЉИВИХ ЗНАЊА ОД ИДУЋЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
МИНИСТАР је најавио да ће у новој школској години почети да се примењује нови модел учења и рада, који има за циљ стицање применљивих знања. Како се наводи у саопштењу министарства, министар је у Вршцу најавио да ће те тај модел почети да се примењује у првом и петом разреду основне и у првом разреду средње школе. У разговору са градоначелницом Вршца Драганом Митровић, министар је рекао да је протекла година била припремна за велику промену која следи од првог септембра.

Министар је у Вршцу обишао Гимназију “Борислав Петров Браца”, Основну школу “Младост” и Ваздухопловну академију SMATSA.

 

Извор:

Ј. Ј. Б./ Бета / 24.јануар, 2018. / Вечерње новости